Muzičari se pobunili: Evrosong pod znakom pitanja? VIDEO

Zabava - Četvrtak 31.01.2019 - 12:46

Vivijen Vesvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50 britanskih umetnika koji su zatražili da se Eurosong premesti iz Izraela, piše BBC.

Pozivaju se na kršenja ljudskih prava FOTO: Getty Images Pozivaju se na kršenja ljudskih prava FOTO: Getty Images
Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu BBC-u zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi. 
 
"Eurosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači da ne treba voditi računa o ljudskim pravima", stoji u pismu. 
 
BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanje BBC-a koristi u političke svrhe". 
 
Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u Tel Avivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Eurosong iduće godine. 
 
Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni". 
 
"Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisak na Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode", ističu britanske zvezde. 
 
Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije "Eurovizija: Vi odlučujete", šou programa BBC-a u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Eurosongu.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: