Na aukciji LEGENDARNA GITARA KRALJA BLUZA

Zabava - Sreda 24.07.2019 - 13:32

Aukcija ličnih predmeta bluz muzičara Bi Bi Kinga biće održana 21. septembra, a među stvarima će se naći i njegova čuvena crna Gibson gitara kojoj je dao naziv "Lusila"

"Lusila" procenjena na 80.000 i 100.000 dolara FOTO: AP
Aukcija ličnih predmeta bluz muzičara Bi Bi Kinga biće održana 21. septembra, a među stvarima će se naći i njegova čuvena crna Gibson gitara kojoj je dao naziv "Lusila".
 
Džulijens aukcijska kuća navodi da je američka radionica za izradu gitara "Gibson" poklonila Kingu ovaj instrument za njegov 80. rođendan.
 
Procenjuje se da je vrednost gitare između 80.000 i 100.000 dolara, prenosi AP.
 
Ovo nije bila prva gitara kojoj je King dao ime Lusila. Kako objašnjava AP, priča datira iz 1949. godine kada je King prvi put upotrebio ovo ime za gitaru koju je spasio iz požara tokom nastupa u jednom klubu u Arkanzasu.
 
Požar je izbio dok su se dvojica muškaraca tukli zbog jedne žene, a muzičar je izbegao smrt pošto se vratio u klub da spase svoju gitaru, saopštila je aukcijska kuća.
 
Kada je King čuo da se žena zvala Lusila, nazvao je svoju gitaru po njoj "kako bi ga podsećala da se nikad ne streba tući zbog žene niti utrčavati u kuću koja gori".
 
Na aukciji će se naći i Nacionalna medalja za umetnost koju je Kingu uručio predsednik Džordž Buš 1990, kao i njegov turistički kombi, nakit i odeću.
 
Bi Bi King, koji je primio 15 nagrada Gremi, preminuo je 2015. u 89. godini.
 
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: