Najmanja, a možda i najstarija crkva u regionu nalazi se u Srbiji

Zabava - Četvrtak 28.03.2024 - 09:33

Crkva brvnara iz 18. veka smeštena među borovima u selu Kućani, opština Nova Varoš, ponosno stoji kao najstarija u regionu.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia
Na Instagram stranici architectanddesign objavljena je fotografija Crkve Rođenja Presvete Bogorodice.
 
Ona je proglašena kao spomenik pod zaštitom države od izuzetnog značaja, čuva carske dveri (vrata) po dizajnu Simeona Lazovića, nagoveštavajući svoj nastanak u 18. veku.
 
Crkva je posvećena rođenju Presvete Bogorodice, površine 12 kvadratnih metara i zauzima cenjeno mesto u lokalnoj istoriji i nasleđu.
 
Najmanja, a možda i najstarija, crkva brvnara na Zlatiboru okružena je vencem borova, prostranim livadama i pašnjacima, piše portal Užicenet.
 
Crkva predstavlja spomenik od izuzetnog značaja i stavljena je pod zaštitu.
 
Po nekim podacima izgrađena je nešto pre 1780. godine, dok je priprata dograđena 1838. godine. U crkvi se nalaze carske dveri, rad Simeona Lazovica, ikonopisca iz Bijelog Polja. Prema zapisu dveri su slikane 1780, pretpostavlja se u vreme gradnje ovog hrama.
 
Zajedno sa oltarskim prostorom i pripratom dugačka je 6,5 a široka 3 metra. Visina od poda do tavanice iznosi samo 2 metra.
 
Zapadna i severna vrata visoka su samo 112 cm. Pod je popločan kamenim pločama nepravilnog oblika, a zapadna vrata na priprati, za koja se može pretpostaviti da su iz vremena gradnje crkve, ukrašena su veoma dekorativno.
 
Iako mala, ova crkva je znalački rađena i značajna je tvorevina narodnih graditelja iz Starog Vlaha, koji su tokom XIX veka i početkom XX veka bili cenjeni i poznati u čitavoj zapadnoj Srbiji, gde su kuće brvnare i crkve brvnare najviše i građene.
N1 Beograd

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: