Naučnici napravili dijamant za 150 minuta: Prirodi potrebne milijarde godina

Zabava - Utorak 30.04.2024 - 09:27

Nova naučna metoda zasnovana je na mešavini tečnih metala, a rezultat procesa je nastanak veštačkog dijamanta za nekoliko minuta. Ovakvi dijamanti nastaju na temperaturi od 1.025 stepeni Celzijusa, pri vrednosti pritiska od jedne atmosfere, koji je ekvivalent pritisku koji osećamo na nivou mora, piše Science alert, a prenosi RTS.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay
Tim koji stoji iza inovativnog pristupa, predvođen istraživačima sa Instituta za osnovne nauke u Južnoj Koreji, uveren je da se proces može ubrzati kako bi se napravila značajna razlika u proizvodnji sintetičkih dijamanata.
 
Pretvaranje ugljenika u tečni metal koji se koristi za proizvodnju dijamanta nije novost, Dženeral Elektrik je koristio ove procese još pre pola veka koristeći rastopljeni sulfid gvožđa.
 
Ti procesi su i dalje zahtevali pritiske od 5–6 gigapaskala i dijamantsko „seme“ za koje bi ugljenik mogao da se zalepi.
 
„Otkrili smo metod za uzgajanje dijamanata pri pritisku od jedne atmosfere i na umerenoj temperaturi korišćenjem legure tečnog metala“, naveli su istraživači u studiji.
 
Smanjenje pritiska je postignuto korišćenjem pažljivo odabrane mešavine tečnih metala: galijuma, gvožđa, nikla i silicijuma. Unutar grafitnog kućišta napravljen je vakumski sistem koji je veoma brzo zagrevao, a zatim hladio metal dok je bio izložen kombinaciji metana i vodonika.
 
Ovakvi uslovi omogućavaju da se atomi ugljenika iz metana šire u rastopljeni metal, delujući kao seme za dijamante.
Posle samo 15 minuta, mali fragmenti dijamantskih kristala ekstrudirali su iz tečnog metala ispod same površine, dok je dva i po sata ekspozicije proizvelo neprekidan dijamantski film.
 
Iako se koncentracija ugljenika koji formira kristale smanjila na dubini od samo nekoliko stotina nanometara, istraživači očekuju da se proces može poboljšati uz nekoliko korekcija..
 
Prilagođavanja i stalne korekcije će potrajati, a istraživanje ovog procesa je još uvek u ranoj fazi, naučnici veruju da je ovo metod sa mnogo potencijala.
 
Proces koji se trenutno koristi za stvaranje većine sintetičkih dijamanata traje nekoliko dana i zahteva mnogo veće pritiske.
Ako se optimizuje, ova nova tehnika bi mogla značajno da ubrza i olakša proizvodnju sintetičkih dijamanata.
RTS

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: