Nova studija: Jako veštačko osvetljenje tokom noći može da poveća rizik od moždanog udara

Zabava - Četvrtak 18.04.2024 - 09:21

Neprekidno izlaganje veštačkoj svetlosti noću može dovesti ljude u povećan rizik od moždanog udara, upozorava novo istraživanje.

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock
„Savetujemo ljudima, posebno onima koji žive u urbanim sredinama, da razmotre smanjenje ove izloženosti kako bi se zaštitili od njenog potencijalnog štetnog uticaja“, rekao je autor studije Jian-Bing Vang, čiji je rad objavljen u naučnom časopisu Stroke.
 
„Uprkos značajnom napretku u smanjenju tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika kao što su pušenje, gojaznost i dijabetes tipa 2, važno je uzeti u obzir faktore životne sredine u našim naporima da smanjimo globalni teret kardiovaskularnih bolesti“, dodao je Vang u svojoj izjavi.
 
Istraživači su pratili 28.302 odrasle osobe koje žive u gusto naseljenom gradu Ningbo u Kini od 2015. do 2018. godine.
 
Oni su otkrili da su oni sa najvišim nivoima izloženosti noćnom svetlu imali 43 odsto veći rizik od razvoja cerebrovaskularne bolesti, što uključuje ishemijski moždani udar (izazvan začepljenu arteriju u mozgu) i hemoragični moždani udar (krvarenje).
 
Tokom šestogodišnjeg perioda praćenja, 1.278 učesnika razvilo je cerebrovaskularnu bolest, uključujući 910 onih koji su imali moždani udar.
 
Izloženost visokim nivoima zagađenja bila je još jedan značajan faktor, pri čemu su oni koji su se često susreli sa emisijama iz sagorevanja benzina, nafte, dizel goriva ili drveta suočeni sa 41 odsto povećanim rizikom od cerebrovaskularnih bolesti.
 
Istraživači upozoravaju da veštački izvori svetlosti kao što su LED ili fluorescentni mogu da poremete i potisnu proizvodnju melatonina, prirodnog hormona koji pomaže telu da spava.
 
Vremenom, nedostatak melatonina može poremetiti 24-časovni biološki sat tela i dugoročne obrasce sna.
 
Autori studije kažu da su oni koji imaju hronične probleme sa spavanjem najviše izloženi riziku od lošeg kardiovaskularnog zdravlja, prenosi Slobodna Dalmacija.
 
„Moramo da razvijemo efikasnije politike i strategije prevencije kako bismo smanjili teret bolesti izazvanih faktorima životne sredine kao što su svetlost, kao i zagađenje vazduha, posebno za ljude koji žive u najgušće naseljenim, zagađenim oblastima širom sveta“, rekao je Vang.
 
Vang je priznao „nekoliko“ ograničenja studije, uključujući nedostatak podataka o alatima za unutrašnje osvetljenje i tretmanima prozora koje koriste učesnici, koji su bili iz samo jednog grada u Kini.

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: