Odlazak jednog od najvećih: Votsova karijera je trajala gotovo 60 godina

Zabava - Sreda 25.08.2021 - 10:37

Bubnjar Roling Stonsa Čarli Vots (2. jun 1941-24. avgust 2021) preminuo je u 80. godini, potvrdio je portparol benda. Tužna vest je stigla nekoliko nedelja pošto se Vots povukao sa turneje No filter tour, prenose svetski mediji. Vots je preminuo u bolnici, okružen porodicom. Član benda je bio od 1963. godine.

FOTO: Getty Images FOTO: Getty Images
Inače po obrazovanju grafički dizajner, Vots je počeo da svira bubnjeve po londonskim ritam&bluz klubovima, gde je i upoznao Brajana DŽounsa, Kita Ričardsa i Mika DŽegera. Bio je bubnjar, a ujedno zaslužan za izgled omota albuma, ali i izgled bina na kojima su nastupali. Na njegov način sviranja mnogo uticaja je imao džez, a sa svojim Čarli Vots Kvintetom išao je na turneje.
 
Tokom 2006. godine izabran je u Kuću slavnih modernih bubnjara. Iste godine "Veniti fer" ga je izabrao u Kuću slavnih najbolje obučenih. Stonsi su u Kuću slavnih rokenrola ušli 1989. godine.
 
Prema proceni nekih muzičkih kritičara, Vots je bio najveći rok bubnjar. Na listi časopisa "Rolling Stone" iz 2016. godine "100 najboljih bubnjara svih vremena" rangiran je kao 12.
 
Čarls Robert Čarli Vots osim muzikom, bavio se i svojom primarnom profesijom, 1964. godine objavio je crtani omaž Čarliju Parkeru "Oda ptičici koja visoko leti".
 
Prepričava se anegdota iz osamdesetih gpodina prošlog veka, kad aje navodno DŽeger, usred noći zvao telefonom Votsovu hotelsku sobu i pitao ga "Gde je moj bubnjar?". Vots je navodno ustao, obrijao se, obukao odelo, stavio kravatu, obuo uglancane cipele, otišao do DŽegera, "opalio" ga po licu i rekao mu "Da me više nisi nazvao svojim bubnjarem! Ti si moj je..ni pevač!"
 
U junu 2004. godine dijagnostikovan mu je rak grla, uprkos tome, što je, kako se navodi, prestao da puši još osamdesetih godina. Živeo je u Doltonu, seocetu na zapadu Devona, gde je imao ergelu arapskih konja.
OK Radio, mediji

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: