Odlazak u kockarnice u Srbiji više neće biti isti: Šta donosi novi Zakon o igrama na sreću

Zabava - Četvrtak 31.10.2019 - 13:13

Ko želi da se kocka uskoro će morati da potpisuje izjavu da to čini isključivo u svoje ime i za svoj račun

Ko želi da se kocka moraće da potpisuje izjavu FOTO: Free Images Ko želi da se kocka moraće da potpisuje izjavu FOTO: Free Images
Ko želi da se kocka uskoro će morati da potpisuje izjavu da to čini isključivo u svoje ime i za svoj račun, a svaki njegov ulazak u kockarnice biće evidentiran.
 
To je predviđeno izmenama Zakona o igrama na sreću, koje su u skupštinskoj proceduri i kojim se zakon usklađuje sa propisima Evropske unije, kako bi se unapredila borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
 
Nova pravila odnosiće se na sve kockarnice koje organizuju igru na stolovima (karte, rulet...) ili na automatima, ali ne na sportske kladionice koje nemaju takav vid igara. Građani će i dalje moći da se klade kao i do sada, a nova pravila važiće za one koji žele da igraju rulet, kartaške igre ili da se kockaju na automatima, prenosi Blic.
 
Poznata situacija je da kriminalac daje "prljav" novac fizičkom licu kojeće ga koristiti u kazinu i na taj način mu obezbediti privid legalnosti, pa bi ovaj zakon trebalo da predupreditakav ulazak novca stečenog kriminalom u legalne tokove.
 
"Kladionice će morati da obezbede trajnu bazu podataka onih koji se klade. To su ime i prezime, datum i mesto rođenja, mesto prebivališta, odnosno boravišta, lični broj ili broj pasoša, datum i vreme ulaska i izlaska iz igračnice, kao i pisanu izjavu igrača da u igrama na sreću učestvuje za svoj račun i u svoje ime", navodi se u predlogu izmena zakona.
 
Vlasnici kockarnica koji ne budu imali trajnu bazu podataka i pisane izjave mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 100.000 do 2.000.000 dinara.
 
Izmene zakona trebalo bi da spreče i da ljudi iz kriminalnog miljea budu vlasnici ili da upravljaju firmama koje priređuju igre na sreću.
 
Jedan vlasnik kazina kaže za "Blic" da podržava svaku borbu protiv pranja novca, ali da ostaje da se vidi kako će teći evidencija ulaska i izlaska igrača.
Večernje novosti, Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: