Otkazan Oktoberfest zbog virusa korona

Zabava - Utorak 21.04.2020 - 14:03

Ovogodišnji Oktoberfest, najveći svetski festival piva koji je trebalo da se održi od 19. septembra do 4. oktobra u Minhenu, otkazan je zbog opasnosti od širenja korona virusa, uz obrazloženje da je dug put do povratka normalnom životu.

Očekivalo se oko šest miliona posetilaca FOTO: EPA Očekivalo se oko šest miliona posetilaca FOTO: EPA
„Boli nas. To je neverovatna šteta“, izjavio je bavarski premijer Markus Zeder. No festival te veličine, s velikim brojem posetliaca iz inostranstva, predstavlja ipak preveliku opasnost, saopšteno je u Minhenu.
 
Gradonačelnik glavnog grada Bavarske, Diter Rajter rekao je da je ovo emocionalno težak trenutak, ali i ekonomski težak momenat za grad.
 
A premijer Zeder se izrazio ovako: „To je najveći i najlepši festival na svetu“. Ali, „živimo u drugim vremenima: živeti sa koronom znači živeti oprezno“.
 
Zeder je naglasio da je rizik preveliki: „Niti se može držati distanca, niti može da se radi pod zaštitnom maskom“.
 
Očekivalo se oko šest miliona posetilaca
 
Okoberfest je ove godine trebalo da se održi od 19. septembra do 4. oktobra. Očekivalo se da će ga posetiti ško šest miliona ljudi iz čitavog sveta. Ipak, u vremenima korona-krize opasnost od zaraze bila prevelika – ogromne festivalske šatre su, naime, često popunjene do poslednjeg mesta.
 
Najkasnije nakon što su savezna nemačka i pokrajinske vlade donele odluku o otkazivanju svih velikih manifestacija do kraja avgusta, bilo je jasno da gotovo uopšte ne postoji šansa za održavanje minhenskog festivala.
 
Težak udarac za ekonomiju
 
Otkazivanje Oktoberfesta težak je udarac za ekonomiju. Od njega profitiraju ne samo izlagači, ugostitelji i vlasnici šankova, već i hoteli, restorani, taksisti i trgovci. Prema navodima gradske uprave Minhena, prošle godine je ostvarena dobit od oko 1,23 milijarde evra.
 
Oktoberfest je do sada otkazan za vreme kolere 1854. i 1873. Nije održan ni tokom ratova, ali i u vreme hiperinflacije 1923. godine.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: