Ovako bi zvučale Šakira i Doli Parton da su živele u srednjem veku

Zabava - Nedelja 16.08.2020 - 13:08

Povratak u daleku prošlost, verovali ili ne, moguć je i uz pomoć najvećih hitova današnjice, poručuju članovi grupe „Bardkor“. Proverite kako zvuče srednjovekovne verzije ljubavnog trougla Doli Parton sa Džolin ili Šakirine pesme "Hips Don't Lie".

Novi muzički fenomen FOTO: Getty Images Novi muzički fenomen FOTO: Getty Images
Zaboravite nastupe manjih orkestara i gregorijanske korale koji su punili ulice srednjovekovnih gradova pre nešto više od 1.000 godina, piše portal Klasik Ef-Em.
 
Umesto toga zamislite najveće hitove pop muzike preoblikovane mekim ženskim vokalima, žičanim instrumentima i uz nešto flaute.
 
Novi muzički fenomen polako se pomalja iz anonimnosti. U pitanju su obrade pop pesama u srednjovekovnom stilu.
 
Ova muzička poslastica nastala je zahvaljujući članovima grupe „Bardkor“ (Bardcore). Naziv grupe nastao je od keltske reči bard, što znači pesnik ili onaj koji priča priče. 
 
Na kanalu Hildegard fon Blingin na Jutjubu mogu se čuti obrade koje snima „Bardkor“, to jest srednjovekovni remiksi, koji su poznati i pod nazivom tavernwave.
 

 
Ove obrade nisu samo muzički prilagođene epohi srednjeg veka već su i stihovi hitova iz 20. i 21. veka prerađeni tako da deluju kao da su, avaj, pisani nešto pre Šeksprovog vremena.
 
Tako, srednjovekovna verzija legendarne pesme Doli Parton Jolene ima stihove: "He talketh of thee in his sleep, and alas, I cannot keep, from weeping when I hear thy name".
 
Takođe, reč man zamenjena je primerenijom lord. 
 
U pitanju je novi muzički žanr za koji nismo znali da nam je potreban. Ali, već posle prvog slušanja „Bardkora“, nekima zvuk priraste za srce, preciznije uho.
 
Na slična muzička putovanja sa savremenim hitovima svoju publiku vodi grupa „Postmodern džuboks“. Ipak, oni još nisu išli tako daleko u prošlost kao „Bardkor“. 
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: