Pet stvari koje možete da uradite kako biste ojačali imunitet pred zimu

Zabava - Petak 17.11.2023 - 09:38

Zima često nosi zdravstvene izazove, a mnogi su izloženi respiratornim bolestima. Očuvanje imunog sistema je neophodno za odbranu tela od potencijalnih infekcija.

Foto: Shutterstock/eldar nurkovic Foto: Shutterstock/eldar nurkovic
Osim što utiče na vašu karijeru, finansije i društveni život, oslabljen imuni sistem je još jedna moguća posledica savremenog načina života.
 
Dakle, šta možete učiniti povodom toga? Na sreću, postoji pet jednostavnih zdravstvenih koraka koje možete da primenite kako biste povećali svoje šanse protiv sezone bolesti i održali svoj imuni sistem zdravim.
 
Radite vežbe disanja
 
Pored redovnog vežbanja, obratite pažnju na vežbe disanja. Duboko disanje može poboljšati kapacitet pluća i podstaći bolju razmenu gasova, čime se podržava zdravlje disajnih puteva. Razmislite o tehnikama kao što su duboko disanje, zadržavanje daha i sporo izdisanje.
 
Stres može oslabiti imuni sistem, pa praktikujte tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili šetnje kako biste smanjili nivo stresa.
 
Jedite hranu koja jača vaša pluća
 
Kineska medicina zagovara konzumaciju sezonskog voća i povrća jer priroda daje hranu koja vam pomaže da se nosite sa svakim godišnjim dobom; zagrevanje hrane zimi, rashlađivanje hrane leti, hranljiva hrana u jesen i hrana za podršku jetri u proleće kada postanete energičniji, kako kaže stručnjak.
 
Toplo, svetlo voće i povrće se smatra korisnim za pluća, pa redovno konzumirajte luk, šargarepu, karfiol, praziluk, slatki krompir, špargle, bele pečurke, repu, rotkvice, jabuke, kruške, beli luk i đumbir.
 
Izbegavajte prekomernu konzumaciju šećera i mlečnih proizvoda, kao i veoma hladnu hranu i ledena pića. Umesto toga, izaberite toplu (na kašičicu) i utešnu hranu.
 
Limfna masaža ‌
 
Ne samo da je masaža veoma dobra, već i stimuliše mikrocirkulaciju, dovodeći krv u masirano područje, što je odlično za vaš imuni sistem.
 
Ada Oui, stručnjak za kinesku medicinu, objašnjava: „Poboljšana cirkulacija krvi ne samo da prenosi kiseonik i hranljive materije za regeneraciju ćelija, već dovodi i do povećanja broja belih krvnih ćelija odgovornih za borbu protiv infekcija i bolesti, poboljšavajući imunitet.“
 
Spavanje
 
Odlazak u krevet pre 23.00 časa obezbediće vam da maksimalno iskoristite svoj san jer od 23.00 do 3.00 ujutru sistem žučne kese i jetre su najaktivniji. Tokom ovog perioda, telo se popravlja i regeneriše kako bi pripremilo telo za aktivnosti sledećeg dana.
 
Omogućavanje vašem telu da se pravilno odmori od suštinskog je značaja za održavanje jakog imuniteta jer nedostatak kvalitetnog sna remeti regulaciju ključnih hemikalija koje proizvodi imuni sistem za borbu protiv infekcije.
 
Održavajte higijenu
 
Održavajte visok standard higijene kako biste smanjili rizik od infekcije.
 
Redovno perite ruke sapunom i vodom, izbegavajte dodirivanje lica neopranim rukama i smanjite kontakte sa bolesnim ljudima.
 
 
 
Ljepota i zdravlje.Hr

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: