Počinje Pesma Amerike – mogu li SAD do Evrosonga

Zabava - Ponedeljak 21.03.2022 - 12:03

Američka verzija „Pesme Evrovizije“ na koju se dugo čekalo – „Pesma Amerike“, počinje večeras. Za titulu najbolje pesme Sjedinjenih Država boriće se 56 takmičara, a festival će se emitovati osam nedelja na američkom En-Bi-Siju. Takmičenje će biti emitovano i na RTS-u.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Na „Pesmi Amerike“ (American Song Contest) će se, slično evrovizijskom festivalu, takmičiti predstavnici svih 50 američkih saveznih država, ali i pet američkih teritorija i glavnog grada Vašingtona, objavljuje RTS.
 
Predstavnici će izvoditi nove, originalne pesme i na taj način predstaviti saveznu državu iz koje dolaze.  
 
Zbog velikog broja učesnika format takmičenja će biti nešto drugačiji. Osim finalne večeri i dva polufinala, „Pesma Amerike“ će imati i pet kvalifikacionih večeri, što je forma koja je preuzeta od švedskog „Melodifestivalena“ čiji su nekadašnji producenti deo tima američkog takmičenja.
 
Gledaoce će kroz sve takmičarske večeri voditi poznati reper Snup Dog i pevačica Keli Klarkson. 
 
U prvoj kvalifikacionoj večeri nastupiće 11 takmičara, a u finale će se plasirati četiri pesme. Način glasanja je poput onog na „Evrosongu“ – glasaju gledaoci i stručni žiri.
 
Žiri će sačinjavati 56 muzičkih eksperata, po jedan iz svake teritorije koja se takmiči. Oni će birati po jednu pesmu koja će se iz kvalifikacija plasirati u polufinale, dok će se preostale tri pesme kvalifikovati na osnovu glasova publike.
 
Nakon završetka kvalifikacija, žiri će od pesama koje nisu uspele da se kvalifikuju odabrati još dve pesme, pa će u takmičenju ostati 22 učesnika, po 11 u oba polufinala.
 
U finalu će nastupiti deset najboljih učesnika, a glasovi će biti predstavljeni u evrovizijskom stilu – polovinu glasova daće žiri, a polovinu publika. Sve teritorije imaće jednak broj poena, kako bi se sprečila dominacija velikih država, poput Kalifornije i Teksasa.
 
Gledaoci će imati priliku da glasaju na tri načina – putem sajta, putem En-Bi-Sijeve aplikacije, ali će svoje glasove moći da šalju i na društvenoj mreži Tik-tok.
 
Takmičar koji osvoji najveći broj glasova dobiće titulu „Najbolja originalna kompozicija“.
 
„Pesma Amerike“ biće emitovana i na Radio-televiziji Srbije, a takmičenje će se prikazivati i u Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Finskoj, Grčkoj, Portugaliji, Sloveniji, Kanadi, Španiji i na Islandu.
 
 
Mogu li Amerikanci do „Pesme Evrovizije“ 
 
Prvi put je „Pesma Amerike“ najavljena uoči „Evrosonga“ u Atini 2006, kada je objavljeno da je upravo američka televizija En-Bi-Si obezbedila prava za američku verziju takmičenja, ali je sve ostalo samo na najavi.
 
Nekadašnji supervizor „Pesme Evrovizije“ Jon Ola Sand je rekao da će, u zavisnosti od toga kako se najavljeno takmičenje „Pesma Amerike" bude razvijalo, Evropska radiodifuzna unija (EBU) odlučiti mogu li Sjedinjene Države da učestvuju na „Evrosongu“. 
 
Učešće Amerike na „Pesmi Evrovizije" se sada zvanično ne spominje, ali u pravilima takmičenja stoji da, osim aktivnih članova EBU-a, među kojima je i Radio-televizija Srbije, na „Pesmi Evrovizije“, uz posebnu pozivnicu organizatora, mogu da učestvuju i pridruženi članovi ove organizacije.
 
Na taj način se od 2015. takmiči Australija i ta zemlja jedini je pridruženi član koji dobija pozivnicu za učešće na „Evrosongu“, a En-Bi-Si je pridruženi član EBU-a, pa bi moglo da se dogodi da dobije pozivnicu za neko od narednih takmičenja za najbolju pesmu Evrope.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: