Pratio Čolu i Balaševića, svirao sa najvećima: Ko je bio Dragoljub Đuričić, muzika mu je bila SVE

Zabava - Ponedeljak 15.03.2021 - 16:24

Bubnjar i muzičar Dragoljub Đuričić je preminuo danas u bolnici "Dragiša Mišović" u 68. godini usled posledica korona virusa.

Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte FOTO: Screenshot Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte FOTO: Screenshot
Đuričić će ostati upamćen kao bubnjar YU grupe, Leb i sol i Kerbera, a takođe je bio i član pratećih bendova Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.
 
Rođen je 1953. godine na Cetinju. Početkom 70-tih godina u Herceg Novom sa svojim školskim drugovima osnovao je prvu grupu pod imenom "The End", zatim grupu "Krune", da bi se '72. priključio već poznatoj grupi "Egzodus".
 
Krajem '72. godine osniva svoju grupu "Veritas" koja se brzo probila. 1975. godine se seli u Beograd u želji za daljim napredovanjem. Priključuje se grupi "Ribelli" sa kojom nastupa po čitavoj SFRJ prateći gotovo sve popularne pevače pop i rok muzike tog vremena.
 
Krajem 70-ih i početkom 80-ih godina, Đuričić je svirao u dva poznata benda: prvo u "YU grupi" (2 godine), a zatim u "Leb i Sol" (6 godina). 1987. godine prelazi u hard rok grupu "Kerber", nakon čega se ponovo vratio u "Leb i Sol".
 
U međuvremenu je sarađivao sa velikim brojem različitih – od svetski najpoznatijih do alternativnih umetnika. Snimio je 70-tak albuma, što kao studijski muzičar, što kao član grupa u kojima je svirao. U karijeri je odsvirao više od 6000 koncerata na svim kontinentima sem Antarktika. Od 1997. godine vođa je orkestra koji prati najpopularnijeg pevača na balkanu Zdravka Čolića.
 
Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome uvek postoji balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok je njegova komunikativna priroda doprinela da on postane jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte. Đuričić je jedan od retkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj "opis radnog zadatka", već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata.
 
- Muzika je bazirana na ritmu, život je baziran na njemu. Ako srce ne otkuca tri puta u ritmu, četvrti put neće ni otkucati - govorio je Đuričić.
Kurir, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: