Preminuo čuveni džez pijanista Čik Korija

Zabava - Petak 12.02.2021 - 13:20

Čuveni džez pijanista i jedan od pionira tog muzičkog pravca preminuo je u 79. godini. Korija je osvojio 23 Gremija, prenosi Gardijan.

"Dirnuo je i inspirisao živote miliona" FOTO: Getty Images
Čik Korija je, kako se navodi na njegovom Fejsbuk profilu preminuo od retke vrste kancera koji je otkriven nedavno.
 
„Tokom svog života i karijere Čik je uživao u slobodi i zabavi u stvaranju nečeg novog i igranju igara koje umetnici rade. Bio je voljeni suprug, otac i deda, mentor i prijatelj. Svojim radom i decenijama koje je proveo obilazeći svet dirnuo je i inspirisao živote miliona", navodi se u postu.
 
Korija je bio višestrani muzičar - kompozitor, klavijaturista, vođa sastava i povremeni perkusionista. Bio je deo benda Majlsa Dejvisa krajem 60-ih i pojavio se na ključnim Dejvisovim albumima kao što su ,,In a silent way", ,,Bitches brew" „A tribute to Jack Johnson" i „On the corner".
 
Nakon rada sa Dejvisom, osnovao je svoj bend, „Return to forever", eksperimentišući različitim žanrovima i stilovima.
 
Osnovao je i avangardnu grupu „Circle". Radio je na mnogim drugim projektima, uključujući duete sa Herbijem Henkokon i vibrafonistom Garijem Bartonom. Snimao je i izvodio klasičnu muziku, standarde, solo originale, latino džez i tribjute velikim džez pijanistima.
 
Prošle godine, Korija je izdao dvostruki album „Plays", koji svirao na raznim koncertima „naoružan" jednostavno svojim klavirom.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: