Preminuo legendarni basista: Robi Šekspir umro u 68. godini

Zabava - Četvrtak 09.12.2021 - 14:19

Robert Robi Šekspir, bas gitarista sa Jamajke najpoznatiji kao deo rege dvojca "Slaj i Robi", preminuo je u sredu u 68. godini, saopštila je ministarka kulture ove države, prenosi "The Guardian".

FOTO: Dejan Ristić FOTO: Dejan Ristić
Rođen kao Robert Voren Dejl Šekspir u Istočnom Kingstonu 1953. godine, Šekspir je bio inventivan basista koji je radio sa velikim imenima iz rege sveta, uključujući Boba Marlija, Pitera Toša i Gregorija Ajzaksa.
 
U tandemu sa bubnjarem Slajom Danbarom sarađivao je na nebrojenim albumima koji su obeležili istoriju muzike 20. veka, a njih dvojica su, neretko, proglašavani "najboljom ritam sekcijom na svetu".
 
Na spisku velikih imena, u šrikom stilskom rasponu, koja neke od svojih najboljih albuma ili pesama duguju upravo ovom tandemu su i Herbie Hancock, Grace Jones, Joe Cocker, Bob Dylan, Robert Palmer, Rolling Stones, Queen Latifah, Simply Red, Ben Harper, Bob Dylan, Mick Jagger, the Rolling Stones, Simply Red, Sting, No Doubt, Tricky,Carlos Santana, Sinéad O'Connor. 
 
Grammy u reggae kategoriji Sly i Robbie su dobili i 1998. godine albumom “Friends”.
 
Ministarka kulture Jamajke Olivija Grejndž nazvala ga je jednim od velikih muzičara zemlje.
 
- Tužna sam i u šoku nakon što sam upravo primila vest da je moj prijatelj i brat, legendarni basista Robi Šekspir umro - navela je u ona u izjavi, ne precizirajući međutim uzrok smrti, ali dodajući da je "bolovao već neko vreme".
 
Robi Šekspir se nekoliko puta našao na listi "najboljih basista", uključujući i listi časoposa "Roling Stoun" na kojoj je 50 najvećih basista svih vremena.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: