Preminuo prvi Bond, Šon Koneri

Zabava - Subota 31.10.2020 - 13:53

Glumac Šon Koneri umro je u 90. godini, izjavila je njegova porodica, prenosi BBC.

Igrao je u sedam naslova o legendarnom agentu FOTO: EPA Igrao je u sedam naslova o legendarnom agentu FOTO: EPA
Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulogama u filmovima o Džejmsu Bondu.
 
Pravo ime mu je Tomas, ali su ga još od detinjstva oslovljavali po srednjem imenu.
 
Kada se sa 16 godina priključio Kraljevskoj mornarici, dobio je i svoje prve tetovaže – „Mama i tata“ i „Škotska zauvek“.
 
Zbog zdravstvenih problema, brzo je napustio vojsku. Izdržavao se glancajući kovčege za sahrane, raznoseći mleko, kao spasilac na bazenu, pozirajući nag studentima umetničke akademije. Filmom je počeo da se bavi prvo kao statista.
 
Igrao je u sedam naslova o agentu britanske tajne službe, i jedini je glumac koji je Bonda glumio u tri intervala. Ipak, od serijala je odustao da bi se posvetio drugim glumačkim projektima.
 
Iako ne toliko plaćeni kao najpopularnija svetska franšiza, filmovi poput Hičkokove „Marni“, „Brda“ Sidnija Lumeta, „Čoveka koji je hteo da bude kralj“ Džona Hjustona, „Ime ruže“ doneli su mu pohvale kritike i filmske nagrade. Svog jedinog Oskara osvojio je za ulogu u ostvarenju „Nesalomivi“ Brajana de Palme.
 
Devedesetih je snimao bioskopske hitove – „Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod“, „Lov na Crveni oktobar“, „Stena“… Jedan od poslednjih naslova u kome igra je „U potrazi za Foresterom“, simbolično imajući u vidu da je izjavio da se više ne bavi filmom „zbog ludaka koji sada snimaju u Holivudu“.
 
Zabeleženo je i da je odbio ulogu Gandalfa u „Gospodaru prstenova“, ali i da se pojavi u „Matriksu“.
 
U braku je bio od 1975. sa marokanskom slikarkom Mišelin Rokburn. I njegov sin Džejson je glumac. Majkl Kejn mu je bio blizak prijatelj. Obožavao je golf i bio je veliki fan Rendžersa iz Glazgova.
 
Njegova glumačka karijera trajala je decenijama, a brojne nagrade uključuju Oskara, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa.
 
Uglavnom su ga smatrali najboljim glumcem koji je igrao 007 u dugogodišnjoj franšizi, često imenovan kao takav na anketama. Kraljica ga je proglasila vitezom u palati Holirood 2000. godine. U avgustu je proslavio 90. rođendan.
Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: