Prvi put od osamdesetih u SAD prodato više gramofonskih ploča nego CD-ova

Zabava - Petak 11.09.2020 - 11:47

Prvi put u zadnjih 30 godina, u Sjedinjenim Američkim Državama gramofonske ploče prodaju se bolje od kompaktnih diskova, objavila je američka diskografska udruga RIAA.

Fanovi potrošili 232,1 miliona dolara na ploče FOTO: Free Images Fanovi potrošili 232,1 miliona dolara na ploče FOTO: Free Images
U prvoj polovini 2020. godine, fanovi su potrošili 232,1 miliona dolara na ploče, a na diskove 129,9 miliona.
 
Međutim, ukupna prodaja fizičkih nosača zvuka je pala za 23 posto u odnosu na prošlu godinu, što RIAA pripisuje zatvaranju muzičkih prodavnica u vreme pandemije.
 
Ploče su u ukupnoj prodaji fizičkih nosača zvuka učestvovale sa 62 posto, što je odličan podatak za ljubitelje vinila, čiji su povratak podstakli kolekcionari i hipsteri, nostalgični za stranom A i stranom B.
 
Ipak, to je kap u moru zarade koja se ostvaruje 'streamingom', koji u ukupnoj prodaji muzike učestvuje sa čak 85 posto. Prihodi 'streaming' platformi, poput Spotify, Apple Music i Amazona, iznosili su 4,8 milijardi dolara.
 
Zatvoreni u kućama tokom pandemije, ljubitelji muzike se sve češće pretplaćuju na takve platforme i broj njihovih korisnika dosegao je 72 miliona, odnosno 24 posto više nego u prvom delu 2019.
N1 info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: