Sa platom od 3.000 € u Nemačkoj ćete u penziji imati minimilac nedovoljan za pristojan život

Zabava - Ponedeljak 18.09.2023 - 10:01

Polovina sada zaposlenih u Nemačkoj dok dočekaju penziju od nje „neće moći da žive“, pokazuju podaci tamošnjeg Ministarstva rada

Foto: Fenix magazin Foto: Fenix magazin
Iako imaju posao s punim radnim vremenom, čak 10 miliona zaposlenih u Nemačkoj ostvariće pravo na penziju manju od 1.500 evra, navode nemački mediji.
 
Polovina sada zaposlenih u Nemačkoj dok dočekaju penziju od nje „neće moći da žive“, pokazuju podaci tamošnjeg Ministarstva rada.
 
Nemcima je sada jasno ono na šta decenijama upozoravaju stručnjaci a toga će vrlo brzo da budu svesni i zaposleni u Srbiji.
 
Zakonom propisana državna penzija u Nemačkoj neće biti dovoljna za osiguravanje pristojnog životnog standarda i svako ko se brine za budućnost moraće da uz obavezno izdvajanje za penziju dodatno samostalno štedi za starost.
 
Prema podacima nemačkog Ministarstva rada, od 22 miliona zaposlenih s punim radnim vremenom koji plaćajub doprinosa za socijalno osiguranje, oko 9,3 miliona trenutno „čeka“ penzija manju od 1.500 evra bruto (prosečan iznos penzije), prenosi Fenix-magazin.de.
 
A tu penziju dobiće samo oni koji su 45 godina plaćali doprinos na platu od 3.602 evra bruto. To znači da su imali satnicu od 20,78 evra za 40 sati posla nedeljno.
 
Oni koji su zarađivali 3.122 bruto dobiće 1.300 evra (18,01 evra na sat) a oni sa 2.882 evra penziju od 1.200 evra (16,62).
 
Prema podacima Nemačkog zavoda za statistiku (Destatis), 14,8 odsto svih radnih odnosa je bilo ispod satnice od 12 evra, pre nego što je minimalna plata povećana 2022. godine.
 
Čak ni novo planirano povećanje minimalne satnice na 12,41 evra neće biti dovoljno za primanje penzije veće od 1.200 evra u starosti, zbog čega šef levice u Bundestagu, Ditmar Bartš traži minimalnu satnice od 14 evra od januara 2024.
Fenix magazin

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: