Štulić opleo po "Sokoju": Dugujete mi 39 MILIONA EVRA plus KAMATE

Zabava - Petak 05.03.2021 - 13:49

Čuveni rok muzičar, frontmen nekadašnje "Azre" i po mnogima najvažniji čovek jugoslovenskog rokenrola, Branimir Štulić (67), već decenijama vodi donkihotovsku bitku za svoja autorska prava.

"Naneli ste mi neizmernu štetu" FOTO: Privatna arhiva
Legendarni Džoni ponovo se oglasio na svom jutjub-kanalu i prosuo žuč po "Sokoju", koji mu je, kako tvrdi, naneo neizmernu štetu.
 
- "Sokoj", što znači Savez kompozitora Jugoslavije (premda bi u tom slučaju trebalo "Skoj", ali da se raja ne doseti sitno izmene naslov), zadrži ime i u novim okolnostima, iako bi ispravnije bilo, po istom načelu, "Sokos", jer Jugoslavije više nema, a sad je to organizacija muzičkih autora Srbije - naveo je Štulić. - Dakle to "Sokos" se čita Savez organizovanog kriminala Srbije, i to sa obe strane, sleva nadesno i obratno, kako god se uzme, budući ako laže koza ne laže rog, što je, uostalom, i vidljivo iz dopisa koji beh primoran dotičnima uputiti.
 
Štulić je priložio i faksimil pisma koje mu je "Sokoj" uputio u septembru 1981, u kom navode da prihvataju njegov otkaz za zaštitu autorskih prava preko njihove organizacije, te da zaštita prestaje zaključno sa 31. decembrom te godine.
 
- Naneli ste mi neizmernu štetu - piše dalje DŽoni. - Ja sam po tadašnjim zakonima morao ući u "Sokoj" da bih dobijao svoje autorske i ine prinadležnosti, međutim, one nisu stizale. Na moj upit zašto, odgovoreno mi je da vaša firma prelazi na kompjutere od 1974. i da zbog toga niste u stanju da isplaćujete honorare (ali ste i te kako sposobni da ubirate dotične, dapače, vaš prelazak na kompjutere je potrajao sve do rata, punih 17 godina. Zbog toga sam odmah, pre 40 leta, raskinuo svaku saradnju sa vama, ali čak i tako ste (po istom obrascu) još polagali pravo na ubiranje mojih honorara sve do isteka te kalendarske godine (znajući da ih nećete nikada isplatiti). Štaviše, toliko vam se osladilo da mi ne silazite sa nežnika sve do današnjeg dana.
 
Muzičar sa holandskom adresom tvrdi da od "Sokoja" nije primio ni dinara ikada. Navodi da su oni za drugu polovinu 1980. ubrali barem 50.000 nemačkih maraka samo od "Jugotona", na ime njegovih autorskih honorara koje nikad nije video, a 1981. kudikamo više:
 
- Međutim, vi niste prestali sa ubiranjem mojih prihoda ni po isteku 1981, već ste produžili sve do 1994, kad ste me u zamenu za hrvatsku "Oluju" predali ZAMP-u. Tu ste me svake godine oštetili za milion evra, jer iako ste znali da ja nemam ništa sa vama, opet do rata je na svakom nosaču zvuka stajalo "Sokoj" i, naravno, moji radio-difuzni prihodi su se slivali u vaše kofere. Ipak, to ne znači da vam matematika ne ide od ruke, naprotiv, i sami ćete lako izračunati koliko tih 13 godina po milion evra iznosi, plus kamata. A neću vam oprostiti ni tih godinu i po, '80. i '81. To je što se tiče glavnice iz Jugoslavije. A za ove druge potonje grehe, koji se očigledno protežu od '94. sve do današnjih dana, još 26 miliona, naravno sa kamatama, dok bezočnost vašeg "poslovanja" nema cenu, pa ću je otpisati.
Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: