Sud naložio Mascomu da povuče iz prodaje izdanja grupe EKV

Zabava - Utorak 04.05.2021 - 12:04

Privredni sud u Beogradu zabranio je privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje "Mascomovih" LP i CD izdanja grupe Ekatarina Velika (EKV): "Dum dum", "Neko nas posmatra", "Samo par godina za nas", "Iznad grada" i "Krug", saopšteno je iz Zadužbine Milana Mladenovića.

FOTO: Zadužbina Milana Mladenovića/Goranka Matić FOTO: Zadužbina Milana Mladenovića/Goranka Matić
Kompanija „Maskom“ dužna je da u roku od osam dana povuče ta izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je „Mascom“ izdao i prodavao ove nosače zvuka bez da je naveo njihova imena, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu, navedeno je u saopštenju iz Zadužbine.
 
U Zadužbini Milana Mladenovića kažu da se „još od 2015. godine vlasnik kompanije ‘Mascom’ bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva živa albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke)“.
 
„‘Mascom’ od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija ‘Mascom’ i ‘Tin Drum’ vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi se u saopštenju Zadužbine.
 
U Zadužbini napominju da je rešenje Privrednog suda o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji vode oni i nekadašnji članovi benda EKV protiv kompanije „Mascom“, ocenjuju da ono „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“ i izražavaju nadu “da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“.
 
Borba oko korišćenja žiga EKV i imena frontmena, tekstopisca i kompozitora ove grupe, kao i sudski sporovi između Zadužbine Milana Mladenovića i kompanije „Maskom“ dospeli su u javnost još prošle jeseni.
 
Tada je „Maskom“ raspisao konkurs „EKV: tvoja pesma“, nakon čega je Zadužbina Milana Mladenovića saopštila da je zatražila sudsku zaštitu od svih koji „neovlašćeno koriste i ime grupe i Milanovo ime“. Privredni sud tada je privremenom merom tada zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.
 
Ukidanje mere u „Mascomu“ su ocenili kao „prvi korak ka ispravnom okončanu spora koji je pokrenula Zadužbina Milana Mladenovića protiv njihovih kompanija, a sve u cilju sticanja monopola na korišćenje naziva grupe Ekatarina Velika i skraćenice EKV“.
 
Iz ove kompanije jesenas su ustvrdili i da Zadužbina Milana Mladenovića nije nosilac prava umetnika čije ime nosi, „što je činjenica potvrđena u sudskom postupku“, što je očigledno dovelo i do novog odlaska pred sud sa predstavnicima Zadužbine i nove privremene mere, prema kojom je „Mascom“ dužan da iz prodaje povuče pet izdanja EKV na pločama i diskovima.
N1, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: