Tito je obožavao pesmu kojom je završena "Porodica": "Zemljo moja" je ganula Srbiju

Zabava - Subota 03.04.2021 - 13:03

Čak i oni koji nisu jugonostalgični večeras su teško mogli da zadrže emocije kada su se kadrovi sa ratišta u seriji "Porodica" emitovali paralelno sa toplim i ljubavi punim rečima pesme "Zemljo moja".

Insert iz TV serije Insert iz TV serije "Porodica" FOTO: RTS screenshot
Pesmu Zemljo moja, u originalnoj verziji izvodi grupa Ambasadori. Nastala je sredinom sedamdesetih godina i osvojila srca mnogih Jugoslovena.
 
Svoju premijeru imala je na festivalu ,, Vaš šlager sezone” 1975. godine. Pevačica Ismeta Krvavac iz grupe Ambasadori bila je glavni vokal, prilikom izvođenja pesme. Tekstopisac numere je čuveni Kemal Monteno, koji je i sam otpevao ovu pesmu na albumu ,,Moje najdraže pesme” iz 1985. godine.
 
Numera Zemljo moja nastala je kao svojevrsna himna gastrabajtera, koji su sedamdesetih godina odlazili iz Jugoslavije u potrazi za poslom. Slično desetinama hiljada koji su i za vreme Miloševića, i kasnije, a i dan-danas odlazili iz svoje otadžbine.
 
Na nju nije ostao imun ni bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito, kome je ovo bila jedna od omiljenih pesama. Zato se često i slušala na Titovim prijemima i zabavama.
 
Danas nije popularna kao nekad, a zahvaljujući ovoj seriji večeras su sa njom mogle da se upoznaju i neke mlađe generacije, mada je uparena sa dokumentarnim snimcima iz ratova 1990-ih imala sasvim drugačiji, ne nostlgičan, već bolan prizvuk.
 

 
Tekst pesme "Zemljo moja"
 
Vidim polja sto se žitom zlate
i na brijegu vidim rodni dom.
Svakog trena mislim na te
zemljo moja, zemljo moja!
 
A u polju moja duša spava
u sred žita kao zlatni klas.
Postelja joj meka trava
zemljo moja, zemljo moja!
 
I dok ja nisam tu
pokraj nje da skupa predamo se snu,
svaku noć čujem glas
koji zove: ,,Dođi, sreca ceka nas! “.
 
Nigđe noći nisu tako plave,
nigđe sunce nema takav sjaj,
nigđe nisu takve trave,
zemljo moja, zemljo moja!
U tom klasu nek mi ljubav spava,
 
nek me čeka ja cu brzo doći,
nek je ljubi tvoja trava
zemljo moja, zemljo moja!
Večernje novosti, Telegraf, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: