"Višnja na Tašmajdanu", "Ko to tamo peva", "Tri karte za Holivud": Ovo su najpoznatije uloge Nede Arnerić (VIDEO)

Zabava - Subota 11.01.2020 - 13:05

Njen film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije

Neda Arnerić (1953-2020) FOTO: Printscreen Neda Arnerić (1953-2020) FOTO: Printscreen
Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, "San" iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dečju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu "Ko to tamo peva" gde je tumačila ulogu mlade.
 
U karijeri dugoj pola veka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima "Višnja na Tašmajdanu", "Užička republika", "Sutjeska", "Valter brani Sarajevo", "Varljivo leto '68"...
 
Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga veka, glumica je i devedesetih doživela veliku slavu – zahvaljujući blokbasteru "Tri karte za Holivud" i televizijskoj seriji "Policajac sa Petlovog brda".
 
Za ulogu Delfine, u filmu "Ispravi se, Delfina" reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je "Srebrnu arenu" na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada "Carica Teodora" na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.
 
Godine 1980. diplomirala je istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju "Atrijum" u Beogradu.
 
Dobitnica je "Zlatne arene" na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu "Haloa –Praznik kurvi", reditelja Lordana Zafranovića.
 
Dobila je i nagradu "Pavle Vuisić" za životno delo. Za svoja ostvarenja na filmu, 2009. godine, dobila je "Plaketu Jugoslovenske kinoteke".
 

 

Večernje novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: