Zašto smo fascinirani Vikinzima?

Zabava - Četvrtak 14.04.2022 - 14:20

Film „Severnjak“ (The Northman), od danas se prikazuje u bioskopima u Srbiji, a uskoro će moći da ga pogledaju i nemački gledaoci. Zašto je svet poslednjih godina toliko fasciniran Vikinzima?

Scena iz filma „Severnjak“ (The Northman) Scena iz filma „Severnjak“ (The Northman)
Vikinzi su se borili sekirama i mačevima, bili izuzetno brutalni, nosili šlemove sa rogovima, životinjska krzna, a posle svake bitke organizovali raskošne gozbe.
 
„Hajde da se tu zaustavimo", kaže istoričar Dominik Vasenhofen sa Univerziteta u Kelnu. „Rekao bih da je taj prikaz pomalo posledica mašte srednjevekovnih autora".
 
Vikinzi jesu nosili rogove, ali bez šlemova, to je odavno dokazano. Istoričar takođe sumnja i u njihove lude pijanke: „To je kliše koji se u pop kulturi stalno pojavljuje."
 
A da li su Vikinzi širili strah i teror više od drugih ratnika svog vremena? Ni to Vasenhofen ne može da potvrdi: „Sigurno je da nisu bili bezopasni, ali rekao bih da nisu bili krvoločni sami po sebi, niti brutalniji od drugih ratnika svog vremena."
 
Fantazija koja i dalje živi u Holivudu
 
Vikinzi su i dalje popularan motiv u filmskoj umetnosti, kao i u književnosti. Pritom se ti prikazi i dalje većinom baziraju na mitovima i legendama. Film „Severnjak" (The Northman) proslavljenog režisera Roberta Egersa tako prati mladog vikinškog princa koji traži pravdu za ubijenog oca. Cina tumači poznati švedski glumac Aleksandar Skarskard, a oca, kralja Aurvandila Var-Ravena, filmska zvezda Itan Hok.
 
Ta epska fantastika inspirisana je u suštini Šekspirovim „Hamletom". Film je mističan i mračan, i evocira magijske priče i mitove o Vikinzima iz ranog srednjeg veka.
 
U glumačkoj postavi su i drugi proslavljeni i nagrađivani umetnici poput Nikol Kidman, Vilijam Defo, Ana Tejlor Džoj, kao i čuvena pevačica Bjork.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Zabava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: