Denzijev parking postao - pijaca!

Vladavina prava - Nedelja 13.07.2014 - 00:54

Izgradnja parking garaže u Ulici Jovana Hadživasiljevića, na prostoru između zgrada „Braća Bajić“ i „Tekije“ u Vranju, definitivno je promašena investicija, kaže za portal OK Radija zamenik direktora Direkcije za izgradnju grada Aleksandar Trajković.

ilustracija ilustracija

Svi pokušaji da se uposle kapaciteti ovog parkirališa propali su, pa je tako ova pozamašna investicija iz doba direktorovanja Dejana Stanojevića (trebala da košta 34,9 i naknadnim aneksom ugovora još dodatnih 8,7 miliona, a na kraju dostigla sumu od 57,7 miliona dinara) umesto koristi ispala nesaglediva šteta za Direkciju i Grad.

Vranje će zbog krajnje sumnjivih okolnosti pod kojima su narasli početno planirani troškovi otplaćivati kredit banci sve do marta 2016. godine.

KRIVIČNO DELO ZASTARELO

Podsećanja radi, izgradnja parking-garaže kapaciteta 110 mesta započeta je 2006, u vreme kada je direktor Direkcije bio Dejan Stanojević, u to vreme lider DSS (odatle je u međuvremenu „preleteo“ kod naprednjaka kada su ušli u vlast).

Stanojević je sada „referent za mirujući saobraćaj“ u ovom javnom preduzeću.
 

Garaža je svečano predata na upotrebu gradu 17. oktobra 2008. godine, nakon Stanojevićevog odlaska sa funkcije direktora.

Da bi realizovao ovaj „grandiozan poduhvat“, on je svojevremeno angažovao nišku „Signalizaciju“ za izvođača radova. Njegovi naslednici u firmi udarali su se u glavu i zaduživali kreditima kada su Nišlije ispostavile račun.

Nekako su se dogovorili o plaćanju.

Interesovanja za parkiranje, međutim, nije bilo. Stanojeviću je potom, kao mlađem referentu, pod pretnjom sankcijama na poslu, dat zadatak da razradi poslovanje garaže i učini je rentabilnom. On u tome nije uspeo.  

Pokušavale su i stručne službe Direkcije, nakon uvođenja tzv. „sms parkiranja“, da sa firmom Britiš Ameriken Tobako (BAT) naprave nekakav dogovor i popune parking mesta tako što bi zaposleni iz duvanske industrije tu parkirali svoja vozila.

I to je propalo jer je BAT napravio vlastiti parking.

Rashodi su u to vreme bili i do četiri puta veći od prihoda. I danas parking garaža posluje sa gubicima, kaže zamenik direktora Direkcije Trajković.
 

- Garaža funkcioniše, ali je pretvorena u obično parkiralište druge zone (tzv. SMS parkiranje), jer nije bilo interesovanja stanara tog naselja da popunimo njene kapacitete.

Sada uglavnom tamo parkira manji broj stanara koji imaju povlašćenu mesečnu kartu na iznos od 600 dinara.

To nije dovoljno, tako da parkiralište prvobitno zamišljeno kao garaža nije isplativo ni dan-danas – kaže Trajković.

Rata kredita koji je Stanojević svojevremeno uzeo kod Komercijalne banke da bi izgradio parking-garažu Direkciju na šestomesečnom nivou košta 37.741 evro, plus kamata.

Do sada je plaćeno jedanaest ovakvih rata ili ukupno oko 415.000 evra. Ostalo je još 150.966 evra, plus 13.735 evra na ime kamate.

- Nama je jedino rešenje da uz pomoć sredstava grada tu izgradimo nekakav stambeno-poslovni blok ili da prostor pretvorimo u pijacu.
 

Garaža bi mogla i da se pokrije i da na taj način ujedno suzbijemo uličnu prodaju razne robe van gradskih pijaca - kaže Trajković, uz napomenu da takav plan još uvek nije izvestan.

Aktuelno rukovodstvo Direkcije sa Draganom Stojkovićem (DS) na čelu nije uspelo da u arhivskoj dokumentaciji ovog javnog preduzeća pronađe studiju o ekonomskoj isplativnosti i opravdanosti za ovakvu investiciju, niti bilo kakav dokument koji bi dokazao da je potreba za izgradnjom parking-garaže postojala.

Zato su, da bi se smanjili troškovi, otuda povučeni radnici koji su tamo postavljeni da naplaćuju parkiranje u četiri smene.

Da je prilikom izgradnje ovog objekta očito bilo nekakvih sumnjivih rabota Više tužilaštvo u Vranju konstatovalo je zaključivši kako „postoje elementi krivičnog dela“.

 

IGOR ANDONOV
Igor Andonov, lokalni lider Nove demokratske stranke i bivši zamenik gradonačelnika Vranja, danas kaže da je reč o „promašenom projektu“.

- Kada vidite koliko je para uloženo u tu garažu i da se velike sume novca i danas vraćaju na ime kredita a ona zvrji prana, onda je sve jasno. Ako pogledamo javnu garažu kod hotela, u centru Vranja, vidimo da je stalno puna i da je to bila dobra procena. Nisu mi jasni stručnjaci koji su predvideli da na mestu gde zaista nema potreba za takvom garažom ona bude napravljena. To su pare bačene u vetar. Ne znam šta je sada u planu, da li još uvek postoji ideja da se tamo pravi stambeno-poslovni blok, ali znam da je napravljen definitvno veliki gubitak zbog koga sada ispaštaju i Grad Vranje jer su to pare iz budžeta i građani koji zapravo taj novac vraćaju - kaže Andonov.
 

 

Ali, postupak protiv Stanojevića i njegovih saradnika iz tog doba obustavljen je zbog zastarelosti.

- Nismo našli osnova za pokretanje postupka, iako u konkretnom slučaju u radnjama tadašnjih odgovornih lica u Direkciji postoje elementi krivičnog dela iz člana 149 Zakona o planiranju i izgradnji, jer je isto delo zastarelo nakon proteka tri godine od dana kada je pribavljeno odobrenje za izgradnju, dakle sa danom 8. junom 2009. godine – odgovorilo je tužilaštvo Direkciji na zahtev menadžmenta koji je nasledio Stanojevića.

PORAVNANJE

Iako je imalo nekih dvadesetak dana, od 19. maja 2009. kada je Direkcija podnela zahtev za pružanje informacija br.1363/2 do 8. juna iste godine da reaguje i procesuira osumnjičene, taj je predmet ostao je u fioci nekog od tužilačkih zamenika.

Zašto, znaju samo oni koji su u to vreme bili u tužilaštvu, a kasnije nisu reizabrani na funkcije.

Čisto da se zna, osumnjičenima se zameralo da su navodno sve radili bez glavnog projekta, da je dozvola za izgradnju pribavljena godinu i po nakon početka radova, da se u trenutku ugovaranja nije znala vrednost radova, da su naknadno pravljeni neki usmeni dogovori protivno zakonu i da je time pričinjena višemilionska šteta gradu.

Da bi se izbegla tužba u vezi sa potraživanjima „Signalizacije“, aktuelno rukvodstvo Direkcije i UO preduzeća pristali su na kraju da sa niškom firmom potpišu poravnanje pred Privrednim sudom u Leskovcu.

Nišlije su dobile novac, a grad će vraćati kredit još četiri godine.

Stanojevića ni danas sve ove stvari ne pogađaju, jer on smatra da je njegova ideja imala smisla, te da je sve radio po zakonu. Kaže da garaža i danas radi rentabilno, a odgovornost što ne radi i bolje prebacuje na policiju.
 

- Kada bi policija malo bolje radila svoj posao, garaža bi super poslovala.

Evo, prođite tamo, ako u svakom momentu nemate u okolini pedesetak nepropisno parkiranih vozila, onda neka ja budem kriv.

Dakle, kada bi se ljudi disciplinovali, kada bi se postavili stubići na trotoarima, kada bi „pauk“ i policija radili ono što treba da rade, sve bi bilo u redu i radila bi isto tako uspešno kao i garaža kod Hotela Vranje - kaže Stanojević.

Bivši direktor Direkcije i danas kaže da je to bila dobra investicija, te da je njenu izgradnju pratila odgovarajuća zakonska paprilogija.

- Studija o ekonomskoj opravdanosti se ne radi za parking-garaže. To je objekat od javnog značaja, opšte dobro i potrebno je svim građanima. Da li je potrebna studija o opravdanosti za izgradnju neke ulice - upitno će Stanojević


BEZ GRIŽE SAVESTI

 

On dodaje kaže da se ne oseća loše što je sve ovako ispalo i smatra da je ova parking-garaža imala svoju budućnost.

- Svi su sve proveravali, sve je tu čisto kao suza.

Izgradnja garaže imala je ekonomsku opravdanost, postojala je jednoglasna skupštinska odluka, a Studija umirujućeg saobraćaja Parking servisa Novi Sad, koja naravno postoji i mogu bilo kome da je pokažem, predvidela je na tom mestu izgradnju garaže.

To je bilo dovoljno „opravdano“ - zaključuje Stanojević.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: