GAZELA JE BILA BOLJA: Strašna slika Ciganskog rida

Vladavina prava - Ponedeljak 26.01.2015 - 20:56

Romskom naselju Ciganski rid u Vranju isečena je struja, pa oko dvadeset romskih porodica već dva meseca živi u mraku i katastrofalnim uslovima.

romsko naselje Ciganski rid u Vranju-uslovi zivota katastrofalni romsko naselje Ciganski rid u Vranju-uslovi zivota katastrofalni

 Kako kažu stanovnici tog dela grada, električna energija isečena im je zbog neplaćenih računa.
 
Reč je o većini porodica koje su silom iz Beograda preseljene po celoj Srbiji, zbog rušenja tamošnjeg romskog naselja ispod mosta Gazela.
 
Janika Šabanović (48) kaže da ona novaca za plaćanje računa nema, jer niko u porodici ne radi.

 

Uslovi života su užasni što svako ko dođe ovde može da se uveri. Nemamo toplu vodu, ne možemo da se kupamo jer je hladno, ne možemo da peremo veš, posle 17 sati ne možemo da izađemo jer je mrkli mrak.
 
Jedino što je dobro je to što smo se na vreme snabdeli ogrevnim drvetom, inače bi se i smrzavali
– kaže Šabanovićeva i dodaje da je njen račun za struju iznosio oko 6.000 dinara.
 

Njena komšinica Resmija Iljazović (18) kaže da bez sveća, u večernjim satima u Ciganskom ridu nema života. 

 

Nemamo struju, nemamo drva, nema svetla. Imamo samo sveće, a grejemo se tako što dovlačimo grane i ložimo tek toliko da prostorija ne bude mnogo hladna.
 
Mnogo teško živimo, ali nas to niko ne pita. Ja nigde ne radim i ne mogu da se zaposlim, a računi za struju su redovno dolazili.
 
Od socijalne pomoći ja ne mogu da plaćam račune, jer treba nešto i da jedemo. Ne pamtim kada sam kupila nešto i da obučem
– priča Iljazovićeva.

BUKA

Najbučniji u naselju čini se da je Naser Fazlijević (45) koji kaže da je ne samo najuporniji u borbi za osnovna ljudska prava, već i najstariji meštanin naselja. Kako kaže, prva kuća izgrađena u Ciganskom ridu bila je njegova.

 

Od kako sam ovde do danas, niko nas nije pogledao, posetio, a kamoli da nam pomogne. Živimo od socijalne pomoći jer niko neće da nas zaposli, samo zato što smo Cigani.
 
I da hoćemo da budemo uredni i čisti, ne možemo jer nemamo osnovne uslove za normalan život, a sada nam je i struja isključena.
 
Deca, logično u takvim uslovima, ne idu u školu i sada su nam stigla upozorenja pred kažnjavanje zbog toga.

Niti mogu decu da nateram da se školuju, niti imam para da plaćam kazne – kaže Fazlijević.

 

On ima osmoro dece, od čega četvoro pohađa O.Š. “Vuk Karadžić”, a četvoro specijalnu školu.
 

Kako da uče i pišu domaći kada je u pet popodne mrak? Kako da idu čista u školu kada ne možemo da ih operemo i da ih okupamo?
 
Kako da idu gladna i bolesna zato što je u kućama hladno i zato što nemamo šta da im spremimo za jelo? Živimo od danas do sutra.
 
Grejemo se tako što lomimo grane iz tuđih dvorišta, dok se ne sakupe vlasnici i dođu da nas pobiju ovde.
 
Iz Romske kancelarije su nam par puta obećali da će struja da nam bude uključena i ništa. Crno nam se piše
– kaže Fazlijević.
 
I Akija Iljazović (32) priča da situacija u ovom romskom naselju iz dana u dan postaje sve gora.

 

Živimo od socijalne pomoći koja mesečno iznosi oko 12.000 dinara, a većina porodica ovde ima po sedam i osam članova. Nemoguće je živeti sa tim parama i kupiti hranu, odeću, školski pribor i na kraju platiti račune.
 

Dok taj novac stigne, mi se zadužujemo u prodavnici, pa onda platimo dug i opet nemamo para. Sada smo dobili i upozorenje da ćemo da platimo kazne od po 50.000 dinara zato što nam deca ne idu u školu. Tražili smo pomoć od Romske kancelarije, ali nam ništa nisu pomogli – kaže Akija.
 
CRNO: NEMA NIŠTA

Meštani Ciganskog rida pričaju da u naselju nema kanalizacije, nema kontejnera, a pritisak vode u slavinama je veoma slab, skoro i da je nema.
 
Član Gradskog veća zadužen za socijalna i manjinska pitanja Branimir Stojančić kaže da odlično poznaje situaciju u ovom vranjskom romskom naselju i da je reč o nelegalno sagrađenim kućama u nelegalnom naselju.

Već godinama pokušavamo da problem tamošnjih Roma rešimo, ali ništa ne može preko noći.
 
Iznalazimo načine da ti Romi ostanu na tom mestu i reč je o malom broju vranjskih porodica.

 

Ostali su u prolazu, takozvani čergari. Grad plaća tim ljudima vodu i sada radimo na postavljanju sanitarnog kontejnera.
 
Takođe, pokrenuli smo i plan detaljne regulacije, što znači sređivanje planske dokumentacije kako bi kod donatora mogli da tražimo nabavku montažnih objekata
– kaže Stojančić.
 
On dodaje da Grad problem sa strujom ne može da reši jer u tom naselju nema legalnih priključaka.
 
Ne mogu da krivim ni Grad ni EPS. Tu su sve nelegalni priključci, jer zvanično te kuće tamo ne postoje.
 
Što se tiče obrazovanja, imamo veliki problem sa tom decom. Roditelji ih upišu u škole, a onda deca ne idu, jer ih vode na sever Srbije, gde sezonski rade.
 
U celu priču uključen je i Centar za socijalni rad, a poslata su i poslednja upozorenja roditeljima, jer je osnovno obrazovanje obavezno.

USTAVNOST


U tom romskom naselju imamo slučajeve zanemarivanja dece i uskraćivanja osnovnih prava Ustavom zagarantovana.
 
Pokušavali smo sve i svašta kako bi učenike naterali da idu u školu, ali nam nije pošlo za rukom. Videćemo kako dalje sa tim problemom
– kaže Stojančić.
 

On se osvrnuo i na uslove života u Ciganskom ridu.
 
Znam da je tamo katastrofa, ali isto tako mnogi od njih su korisnici određenih vrsta socijalne pomoći.

 

Ranije su svi uslovno rečeno bežali od problema Ciganski rid. Sada smo se mi uhvatili u koštac i pokušavamo da izvučemo bar jednu sređenu generaciju odatle koja će biti obrazovno, zdravstveno i stambeno osigurana.
 
Mnogo su teški za saradnju. Kada smo im obezbedili javnu česmu, oni su je nekoliko puta krali.
 
Kasnije smo im kontinuirano dostavljali razne vrste pomoći, a oni su sve rasprodavali.

 

Dakle, za svoj status su uglavnom sami krivi, ali to ne znači svakako da treba da ih pustimo da tako žive.
 
Neka deca uopšte nisu bila upisana u matične knjige rođenih, pa smo im i to rešili.
 
Deca koja su došla iz Beograda dobila su prebivalište u Vranju, novčana sredstva, knjige.
 
Maksimalno radimo na poboljšanju statusa tih Roma, ali oni samo ičigledno žele da žive na način na koji žive
– ističe Stojančić.
 
On na kraju napominje da prosjaka iz tog naselja nema. Kako je objasnio, veoma je važno istaći da prosjaci koji se sreću ispred gradske crkve i u centru Vranja nemaju veze sa Ciganskim ridom.

 

Autor: Aleksandar Stojković



Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: