Grad duguje strankama milione

Vladavina prava - Petak 26.09.2014 - 09:30

Grad Vranje duguje lokalnim parlamentarnim strankama znatna sredstva za finansiranje redovnog rada, a najveći deo tog duga star je gotovo tri godine.

milionska dugovanja prema politickim strankama milionska dugovanja prema politickim strankama

Prema podacima koje je OK radio dobio na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, krajem avgusta ove godine dug Grada za 2011. godinu po ovom osnovu iznosi blizu milion dinara.
 
Novac nije isplaćen Srpskoj radikalnoj stranci, Demokratskoj stranci, Demokratskoj stranci Srbije, Ujedinjenim regionima i Socijalističkoj partiji Srbije.
 
Grad, međutim, duguje socijalistima preko 200.000 dinara i za 2013. godinu, pa je danas ukupan iznos obaveza lokalne samouprave prema strankama najmanje 1.153.000 dinara.
 
JEDNAKIJI OD DRUGIH
 
U javnosti dominira mišljenje da se u strankama okreću neuporedivo veće sume novca od onih koje se navode u njihovim zvaničnim izveštajima.
 
Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti koji je donet juna 2011. godine trebalo je uvesti red u ovu oblast i partijske tokove novca učiniti transparentnim i podložnim kontroli.

 

Centralni račun DS-a je u blokadi zbog dugova, pa u Gradskom odboru ne žele da lokalna samouprava transferiše novac.

 

Primera radi, prema novom zakonu, Grad je dužan da finansira redovne aktivnosti parlamentarnih stranaka, pri čemu se sredstva iz gradskog budžeta dele proporcionalno rezultatima postignutim na lokalnim izborima.
 
Ipak, lokalna samouprava duguje po ovom osnovu, ali se tačan iznos za sada ne može utvrditi, jer su podaci kojima raspolažu odbori opozicionih stranaka na lokalu bitno drugačiji od podataka koje je OK radio dobio zvaničnim putem od gradskog Sekretarijata za finansije i privredu.
 
Najspornija je visina duga prema vanparlamentarnoj Srpskoj radikalnoj stranci, koja je na lokalu bila skupštinska opozicija do pre dve godine.
 
Grad je za redovan rad toj partiji u periodu od 2008. do 2012. trebalo da isplati ukupno 1.075.113 dinara, ali predsednik Gradskog odbora radikala, advokat Petar Mitić navodi da je izmirena tek trećina tog iznosa.
 

- Lokalna samouprava je delimično izmirila obaveze, ali nam duguje 747.638 dinara. Ima više od godinu dana kako nam nije ništa uplaćeno.
 
Na ovaj način se onemogućava, odnosno otežava rad strankama, pogotovu nama, jer partije na vlasti imaju i druge mogućnosti da finansiraju svoje aktivnosti.
 
Mi svoje aktivnosti plaćamo bukvalno iz džepa rukovodstva i članova Gradskog odbora, jer drugih mogućnosti zaista nemamo – objašnjava Mitić.
 
Na drugoj strani, prema informaciji koju je od Sekretarijata za finansije i privredu ovih dana dobio OK radio, dug Grada prema Srpskoj radikalnoj stranci iznosi oko 290.000  dinara, što je znatno manje od cifre koju pominje Mitić, pri čemu neki od lokalnih činovnika kao uzrok neslaganja u brojkama diskretno pominju zastarelost potraživanja.

 

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, budžetska sredstva za redovan rad koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta, odnosno za rad sa biračima i članstvom, što na prvom mestu znači da partije iz tih izvora finansiraju kirije i račune za telefon i struju.

 

Koliki god da je dug, međutim, pitanje je kako je moguće da Grad nije izmirio svoje zakonom predviđene obaveze ni posle tri godine?
 
A, ako stranke ne dobijaju na vreme sredstva za redovan rad, onda se može otvoriti i rasprava o ravnopravnosti vlasti i opozicije na lokalu.
 
Mitić kaže da dug lokalne samouprave zastareva posle tri godine, a da od vrha SRS zavisi da li će protiv grada biti pokrenut sudski postupak za naplatu.
 
- Zavisi od stranačkog vrha šta ćemo konkretno preduzmemo, odnosno da li ćemo da pustimo izvršenje, ili će Grad da isplati, makar u ratama, preostali deo duga.
 
Nama bi to mnogo značilo jer smo ovako dovedeni u neravnopravan položaj, naročito u odnosu na stranke na vlasti koje imaju sponzore, finansijere, direktore u javnim preduzećima.
 
Znamo kolike basnoslovne svote su potrošene u kampanji, bez da se dokaže poreklo tog novca. I to ide tako od izbora do izbora, a nikad se ne utvrdi odakle finansije.
 
Menja se vlast, ali to funkcioniše kao i ranije – kaže Mitić.
 
U sličnoj poziciji je i Demokratska stranka Srbije, koja je opoziciona i u prethodnom i u aktualenom sazivu lokalnog parlamenta.
 

Predsednik Gradskog odbora DSS-a Aleksandar Stojković navodi da je sredinom prošle godine dug Grada prema ovoj stranci, za period 2008-2012, iznosio preko 400.000 dinara, te da se u međuvremenu taj iznos donekle smanjio.
 

- Demokratskoj stranci Srbije se duguje oko 300.000 dinara, za 2012, 2013. i 2014. Mi se prvenstveno finansiramo iz tih sredstava, nismo mi SPS koji ima lokale, celu zgradu nekadašnjeg Komiteta, niti smo kao ove druge koje su u vlasti, za koje ne znam kako se finansiraju ako ne dobijaju sredstva od Grada.
 
Stvarno se dovijamo kako da platimo kiriju za lokal u kojem smo smešteni, ali ništa nismo dužni – navodi Stojković.
 

Grad duguje socijalistima preko 200.000 dinara i za 2013. godinu, pa je danas ukupan iznos obaveza lokalne samouprave prema strankama najmanje 1.153.000 dinara.

 

Prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, budžetska sredstva za redovan rad koriste se za funkcionisanje i propagiranje ideje političkog subjekta, odnosno za rad sa biračima i članstvom, što na prvom mestu znači da partije iz tih izvora finansiraju kirije i račune za telefon i struju.
 
Stojković navodi da gradska vlast tvrdi da nema dovoljno para u budžetu za te namene.
 
- Potpredsednik Gradskog odbora, koji se bavi pravnim pitanjima, poslao je dopis Gradskoj upravi na koji mi nismo dobili odgovor, pa smo kasnije morali da idemo lično tamo.
 
Dobili smo odgovor da sredstava nema, da moraju da pitaju gradonačelnika da li može da se smiluje da nam uplati nešto.
 
Kad god bi dobili neka sredstva, morali smo prethodno da idemo da ih tražimo, iako Zakon kaže da do 10. u mesecu moramo da dobijemo ono što nam pripada za prethodni.
 
Nama je na mesečnom nivou namenjeno 22.000 dinara – objašnjava Stojković.
 
Slučaj Demokratske stranke, koja je deo lokalne vlasti i u prethodnom i u aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta, umnogome oslikava način trenutnog funkcionisanja stranaka pozicije.
 
Naime, centralni račun ove stranke je u blokadi zbog dugova, pa u Gradskom odboru ne želi da lokalna samouprava transferiše novac, što potvrđuje potpredsednik Perica Janković.
 

- Desio nam se propust, kada nam je Grad u martu pustio oko 300.000 dinara. Posle deset minuta te pare su otišle nekome drugome, pošto je naš račun u blokadi.
 
Mi smo zato odložili plaćanje i Grad ne snosi nikakvu odgovornost zbog duga koji trenutno iznosi oko 700.000 hiljada dinara - tvrdi Janković.
 
Ako ostavimo po strani čudnu činjenicu da je za gradski Sekretarijat za finansije i privredu dug prema DS-u 290.000 a ne 700.000 dinara, logično je zapitati se kako ova stranka plaća troškove zakupa prostorija, telefon, struju i tome slično.
 
Janković navodi da DS na lokalu ima dogovor sa svojim poveriocima, mahom javnim preduzećima, o tome da zastanu sa naplatom potraživanja dok se ne deblokira račun stranke.
 
- Nemamo velike dugove prema Telekomu, EPS-u i drugim poveriocima, jedini veliki račun je prema „Dunavu“, u čijim smo prostorijama, i on iznosi oko 200.000 dinara.
 
Mi smo im objasnili da su pare tu, samo je tehničko pitanje deblokade našeg računa. Kada se to desi, sve ćemo im isplatiti – kaže Janković.
 

OK radio je zatražio mišljenje o svemu ovome i od gradonačelnika Zorana Antića, koji je u neformalnom razgovoru tvrdio da je Grad u poslednje dve godine ubrzano izmirio zaostale obaveze po ovom osnovu.
 
AGENCIJA NEOBAVEŠTENA
 
Na drugoj strani, OK radio poseduje dokument i iz 2013, koji je na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja takođe sačinio Sekretarijat za finansije i privredu, prema kojem je ukupan dug Grada prema političkim strankama na lokalu u tom trenutku iznosio preko tri miliona dinara.
 
O svemu ovome, pak, u Agenciji za borbu protiv korupcije, koja ima određene nadležnosti u kontroli finansiranja političkih subjekata, ne znaju ništa.
 

Oni kažu da nemaju saznanja o mogućim dugovanjima Grada Vranja prema političkim subjektima za period 2008-2012, te da nisu dobili niti jedan dopis političkih subjekata koji bi ukazivao na takve tvrdnje.
 
Iz Agencije dodaju i to da je kontrola postupanja jedinica lokalne samouprave pri primeni odredaba Zakona koje definišu način raspodele i prenosa sredstava političkim subjektima u nadležnosti Ministartsva finansija.
 
Štaviše, prema saznanjima Agencije, jedinice lokalne samouprave u Srbiji redovno izvršavaju svoje obaveze prema političkim subjektima, a Agencija je u postupcima kontrole, do sada, navodno identifikovala samo nekoliko manjih propusta.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: