Kad čuvari krše vladavinu prava

Vladavina prava - Ponedeljak 28.04.2014 - 12:14

OK Radio pokrenuo je, na zahtev građana i posetilaca portala, akciju „Pokažite bahatost vlasti u Vranju“ koja ima za cilj otkrivanje stalnih zloupotreba položaja nadležnih i javno pokazivanje njihovog u praksi jasnog korupcionaškog ponašanja.

U akciji, koju praktično vode čitaoci, učestvuju svi oni koji na bilo kom mestu u gradu uoče kršenje saobraćajnih propisa, fotografišu i pošalju nam fotografiju kao dokaz takvog ponašanja.  
 
Akcija je naišla na veliki odziv građana, pa je u našu redakciju pristiglo više od 50 fotografija koje bezuslovno oslikavaju bahatost vozača u Vranju i jasno pokazuju u kom se stanju nalazi vladavina prava ovde.
 
Praksa je pokazala da je najviše „prijava“ potkovanih dokazima za kršenje saobraćajnih stiglo na račun onih koji bi upravo trebalo da sprečavaju takve prekršaje, saobraćajne i interventne patrole policije.
 
Čak oko 30 odsto prijava građana za saobraćajne prekršaje načinili su pripadnici Policijske uprave u Vranju i Vladičinom Hanu.
 
Sve je počelo od prvog čoveka vranjske policije. Naime, u našu redakciju je najpre stigla fotografija našeg čitaoca na kojoj se jasno vidi parkirani automobil načelnika policije Slađana Velinovića ispred zgrade pozorišta.
 

Na tom mestu zabranjeno je parkiranje jer je raskrsnica od tog mesta udaljena manje od pet metara. Takođe, vozilo je parkirano na suprotnoj, levoj strani kolovoza.
 
I Sindikat ujedinjene policije je, kako smo saznali, u nekoliko navrata Odeljenju saobraćajne policije u Vranju prijavljivao kršenje osnovnih saobraćajnih propisa od strane načelnika PU, ali su sve prijave ignorisane i po njima se nije postupalo.



A kada vladavinu prava krše oni koji su zaduženi da je sprovode, onda kraja nema.

Posle načenika, „na delu“ je uhvaćen i uslikan načelnik saobraćajne policije u Vranju Tomislav Spasić kako je svojim službenim vozilom stao na sred ulice, preko pešačkog prelaza, izašao iz automobila, blokirao saobraćaj, kako bi se video i porazgovarao sa, pretpostavlja se, poznanicima.
 

I ovaj slučaj je Sindikat ujedinjene policije prijavio OK Radiju i  saobraćajnoj policiji, koja očekivano nije reagovala.
 

 

Posle čelnih ljudi, čisto da pokažu da vladavinu prava mogu da krše i niži službenici, čitaoci su uslikali i službeni policijski džip koji je bio parkiran na samo nekoliko metara od kružnog toka u centru Vranja.
 

Međutim, to nije jedini prekršaj  jer je „savesni vozač“, vozilo saobraćajne policije ostavio preko celog trotoara i delom preko kolovoza.
 
U blizini parkiranog džipa je apoteka, pa je saobraćajac Zakon o saobraćaju prekršio najverovatnije završavajući svoje privatne obaveze. Ovde se jasno govori o zloupotrebi službenog položaja.

 

 

Čitaoci OK Radija su prijavili i nekoliko strašnijih primera bahatosti vranjske policije.
 
Dok bi ostali građani plaćali previsoke kazne za parkiranje automobila na mestu predviđenom samo za invalide, policajci u Vranju to rade bez pardona, a pritom ostanu i nekažnjeni, što je školski primer korupcije.
 

Primer toga je policijsko vozilo parkirano na invalidskom prostoru ispred gradske Biblioteke u centru grada.

Čitalac portala OK Radija N.C. uslikao je policijskog „Pežoa“ parkiranog na mestu na kome je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje.
 
U konkretnom slučaju, to mesto u centralnoj gradskoj ulici nije udaljeno tri metra od pesačkog prelaza i pet metara od raskrsnice, što je osnovni uslov za parkiranje vozila.
 

Štaviše, taj prostor jasno je obeležen linijama koje označavaju zabranu parkiranja i zaustavljanja.

Fotografija koja upozorava na bahatost policije stigla je u našu redakciju i iz Vladičinog Hana.
 
Reč je o policijskom „Volksvagenu“ parkiranom pored pešačkog prelaza, a na samom ulazu u zgradu televizije „Kopernikus“ u Vladičinom Hanu.
 
Takođe, ovo vozilo prednjom polovinom blokiralo je trotoar namenjen pešacima u tom delu ulice.

Tokom akcije „Pokažite bahatost vlasti u Vranju“, na mail adresu OK Radija  pristiglo je još mnogo fotografija na kojima se jasno vidi kršenje saobraćajnih propisa od strane saobraćajne policije.
 

Koliko je sajt OK Radija čitan pokazuje da je slična “dojava” građana u redakciju stigla i iz Pirota.
 
Vrhunac bahatosti, reklo bi se, svedoči poslednja fotografija koju smo dobili, a na kojoj je uslikano policijsko vozilo parkirano u delu ulice u kome je zabranjeno parkiranje i to je vidno naznačeno saobraćajnim znakom, baš pored vozila.
 
Ovoga puta vozač je “bio mudar” pa je skinuo registraciju sa vozila, što je posebno kažnjivo zakonom. I da nije, na isto mu dođe.
 
Prošao bi nekažnjeno kao i svi organi reda do sada. Na ovaj način OK Radio poziva nadležne da reaguje i ako ne mogu da spreče, onda bar umanje probleme koje policija na ovaj način stvara građanima.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: