PRIVATIZACIJA SIMPA: Ode Tomić, odoše i kupci

Vladavina prava - Petak 30.01.2015 - 11:54

- Privatizacija državnog paketa akcija u „Simpu“ iz Vranja biće okončana do kraja ove godine, rekao je još u martu 2009. generalni direktor kompanije Slađan Disić.

Simpo Vranje- Tomic i Stevanovic Simpo Vranje- Tomic i Stevanovic

 Od tada je prošlo skoro šest godina. I ništa. Državni paket akcija i dalje je neprivatizovan.
 
Simpovu privatizaciju, osim objektivnih ekonomskih razloga i okolnosti, oduvek je kočila još jedna stvar - priča da je čitava Tomićeva imperija, sistem poslovanja, kreditiranja, investiranja i razvoja, ugovaranja poslova i realizacije izgrađen na bezakonju i krajnje sumnjivom sistemu odlučivanju u firmi gde se malo toga znalo, a veliki novac slivao se, navodno, u džepove pojedinaca.
 
Takva „reputacija“, a za nju se čuje kad-tad, u startu je odvraćala potencijalne kupce. Još kad čuju da ovi iz starog menadžmenta još uvek vode glavnu reč, pregovori bi brzo propadali.
 
Kada je Disić 2009. godine izgovorio rečenicu s početka teksta, sada penzionisani predsednik kompanije Dragan Tomić vodio je intenzivne pregovore sa Ingvarom Kampradom, vlasnikom „Ikee“ o „dugoročnoj poslovnoj saradnji“.
 
Sve je sa strane delovalo idilično. Ali je stvar propala. Nije teško zaključiti zašto. Kampradu su nešto ptičice došapnule, nešto je i sam video kroz papire.
 

Uglavnom, Šveđani su saznali i koliko je Simpo dužan, pa su hteli da ga uzmu džabe. Tomić nije dao. I tako. Pobegli su glavom bez obzira da traže drugu žrtvu.
 
Motiv svakog normalnog investitora za kupovinu jedne fabrike, pa makar i za preuzimanje po bagatelnoj ceni, jeste očekivani profit u budućnosti. A za Simpo ga nije bilo ni u naznakama.
 
NEMA PRODAJE BEZ PROFITA
 
Dodatni, destimulativni faktor bila je cena Simpovih akcija na berzi, što je osnovni parametar stanja u kome se jedno preduzeće nalazi.
 
Kada je krajem 2005. godine pokrenuto trgovanje akcijama ove kompanije, one su na Beogradskoj berzi nominalno vredele 5.683 dinara.
 
U vreme interesovanja „Ikee“ početkom 2009. ta cena je pala na 400 dinara. Pametnom dovoljno. Tako su propadali svi dalji planovi za privatizaciju.
 
Pa i ovi najnoviji sa ruskom „Delo grupom“, jer danas Simpova akcija na berzi vredi svega 178 dinara.

 

Privatizaciju zasad dodatno opstruiše činjenica da je zaključkom Agencije za privatizaciju od 29. oktobra 2014. privatizacioni postupak prekinut do okončanja postupka konverzije dugovanja.

 

Za mnoge, Simpo je već bankrotirana firma iako se u njemu ovih dana pokušava obnoviti proizvodnja koja je bila obustavljena duže od šest meseci. I traga se za kupcem, investitorom, strateškim partnerom, kako god.
 
Da je kompanija Delo grupa iz Rusije, koja je važila za najozbiljnijeg kupca sve dalje od kupovine državnog paketa akcija u Simpu, potvrđuje Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede i član IO SNS zadužen za jug Srbije.
 
Sada su, navodno, Kinezi, Danci i Norvežani glavni takmaci u trci za vlasništvo nad Simpom. Nejasno je i nije obelodanjeno sa kojim motivima. kao i da li su oni možda gluplji od Šveđana.
 
Reteriranje Rusa, da li i definitivni odustanak, ne predstavljaju iznenađenje. Rusi se jesu zvanično javili Agenciji za privatizaciju pismom o zainteresovanosti za privatizaciju Simpa (uz još jedno fizičko lice srpskog porekla iz Nemačke), ali je za njih jedini legitiman pregovarač bio Dragan Tomić, kao predsednik vranjske kompanije.
 
A on je od pre neki dan u penziji. Donedavni predsednik Nadzornog odbora Simpa Borislav Milačić rekao je novinaru još u septembru da Rusi neće sedati za sto sa bilo kim drugim. 

- Nijedan potencijalni partner neće da pravi dogovore, ako ih ne pravi direktno sa Draganom tomićem - upozoravao je Milačić.
 
Ovakva izjava je više nego pretenciozna, jer investitore pre svega zanimaju bilansi stanja i finansijski status jedne firme, njeno tržište, koliko može zaraditi ili da je makar imovina veća od dugova, a manje ko je vodi. Milačić danas ima čak i grđu prognozu za Simpo u pogledu ruskih interesa u Simpu.
 
- Nemam saznanja da je ruski partner definitivno odustao. Ipak, mogu da naslutim da je interesovanje za investiranje promenjeno zbog neuporedivo goreg položaja u kome se nalazi vranjska kompanija u odnosu na momenat inicijalnog ruskog interesovanja za Simpo.
 
Proizvodnja je dugo stajala, kompanija je načinila tolike gubitke, ekonomski oslabila usled nesiporučivanja robe i gubitka tržišta
- ukazuje Milačić.
 
Po njegovom mišljenju, jasno je da će se potencijalni kupac zapitati treba li mu takva investicija.
 
- Prisustvo na tržištu, domaćem, a posebno stranom je i te kako bitno za nekog ko hoće da investira. Jer, kupac zapravo kupuje proizvodnju koja ima kupca, a ovde taj momenat nemamo.
 
Takođe, i u Rusiji je situacija bitno promenjena u odnosu na neko ranije vreme, što dodatno otežava stvar
- konstatuje Milačić.
 
KINEZI IZ RUME
 
Državni sekretar Dragan Stevanović kaže da će odlazak oko 1.400 radnika, najkasnije do kraja februara kroz socijalni program Vlade Srbije, te realizacija Vladinog koncepta ekonomskog oporavka, učiniti Simpo znatno atraktivnijim za potencijalne investitore.

- Ima interesovanja partnera iz Norveške i Kine. Očekuju nas ozbiljni i teški pregovori sa njima zbog dugova i problema koje smo u Simpu nasledili. Ako uspemo da do septembra sprovedemo sve planirano, onda će dolazak strateškog partnera u Simpo obezbediti dugoročan rast i razvoj na jugu Srbije - procenjuje Stevanović.
 
O nameri partnera iz Norveške Stevanovića je, kaže, površno proteklih dana obavestio ministar Željko Sertić i uskoro bi trebalo da uslede prvi kontakti. Zasad nije obelodanjeno o kojoj je kompaniji reč.
 
Kada je reč o Kinezima, predstavnici tog investitora bili su na Samitu u Beogradu sredinom decembra.

 

- Kinezi su već prisutni u Rumi. Tamo grade fabriku za proizvodnju dušeka od memorijske pene. Izjasnili su se da žele proširenje svoje delatnosti u sferi nameštaja u Srbiji.
 
Kada smo predložili Simpo kao potencijalnu firmu, zainteresovali su se i već smo im u Kinu poslali nekoliko prospekata i podatke o Simpu. Nadamo se da ćemo uskoro ući u ozbiljnu pregovaračku priču sa njima
- najavljuje Stevanović.
 
Kineska kompanija Healthcare CO.LTD ima proizvodnju na preko 100.000 kvadrata širom sveta. Zapošljava oko 1.000 radnika, a vrednost njene godišnje proizvodnja premašuje 100 miliona američkih dolara. Sedište joj je u Jiangsuu.
 
Kinezi uglavnom proizvode memorijsku penu za jastuke i dušeke. Glavna izvozna tržišta su im Bliski i Srednji Istok, Istočna Evropa, Okeanija, Južna i Severna Amerika.
 
Kinezi su već ušli na naše tržište i sa jednim partnerom iz Danske (po principu kineski kapital, danska tehnologija) formirali privredno društvo „Everest prodakšn“ u julu 2012. godine. Planirano je da celokupna proizvodnja ide u izvoz za zemlje Evrope i severne Afrike.

 

TOMIĆ IPAK DOVRŠAVA PRIVATIZACIJU?
Predsednik kompanije Dragomir Tomić penzionisan je 1. januara. Do juče njegova desna ruka u Simpu Bora Milačić navodi da je u proteklom periodu prisustvovao jednom sastanku u Vladi Srbije na kome je dogovoreno da Tomić i kao penzioner nastavi da koordinira nekim poslovima.
- Dogovoreno je da se Tomiću obezbede uslovi za rad u kabinetu u sedištu kompanije u Beogradu, da se ne meša u rukovođenje i tekuće poslovanje, ali da bude radno angažovan na pitanjima strategije suštinskog završetka procesa privatizacije - navodi Milačić.
Milačić nudi i konkretan razlog zbog čega bi okončanje privatizacije kompanije trebalo prepustiti Tomiću navodeći slučaj fabrike „Rosa“.
- Svaki dobronameran čovek rekao bi nakon takve prodaje: „Bravo predsedniče Tomiću“! Zato što je u vreme sankcija za 5 miliona evra napravio fabriku na Vlasini koja je proizvodila i proizvodi pitku vodu, prodao je Amerikancima, i to ne bilo kome, nego „Koka-koli“ za čak 21,5 miliona evra.
Zaradio je velike novce za Simpo. Svaki evro je ušao na račun. Sa njega su vršena i plaćanja.
Deo je otišao na vraćanje dugova kompanije, deo na nabavku repromaterijala, a ostatak za isplatu zaostalih zarada - tvrdi Milačić.

 

Možda Kinezi i ostali znaju nešto što ne znaju Rusi. Ili što nije znala Ikea. Ipak, osnivač i vlasnik ruske kompanije Delo iz Moskve Sergej Nikolajevič Šiškarjov u vreme predizborne kampanje u Srbiji prošle godine sastajao se i ozbiljno pregovarao sa Aleksandrom Vučićem dok je ovaj bio prvi potpredsednik Vlade.
 
Pominjalo se i da je potpisan nekakav memorandum, trubilo da će Rusi putem dokapitalizacije obnoviti tehnologiju, povećati proizvodne kapacitete i sačuvati radnike u Simpu.
 
- Nikakav memorandum sa Rusima nije potpisan. Razgovarali smo, ali mi nismo Delo, nego oni i sve je na njima.
 
Dobili su šansu, možda će se i kasnije javiti, ali su se izgleda trenutno povukli. Lično bih voleo da smo to već završili, nažalost nije tako
– kaže Stevanović.
 
U SIMPU ĆUTANJE
 
Do juče najbliži Tomićev saradnik u Simpu Borislav Milačić ocenjuje da su šanse da Kinezi ili Skandinavci dođu u Simpo minimalne.
 
- Kinezi jedino mogu imati interes da naprave montažnu fabriku ovde, da instaliraju svoju proizvodnju za sklapanje nameštaja i da je prodaju kao domaću. A to Simpu ništa ne vredi.
 
Ne vidim Kineze kao ozbiljne partnere. Imaju stabilnu proizodnju nameštaja u svojoj zemlji s kojom su se pojavljivali ovde, znamo svi kako
– kaže Milačić.
 
On podseća da je to recept po kome je Simpo jedno vreme radio u SAD, kada je izvozio sitan nameštaj u elementima i tamo ga samo sklapao i prodavao.
 
- Kada je reč o Norvežanima ili Šveđanima, ko god bio u pitanju, ne vidim u čemu bi bio njihov interes da se ovde pojave.
 
Ako bi negde imali interes, to je u okviru proizvodnje lesonita u pogonu Simpo-Kuršumlija, jer je to repromaterijal koji im je potreban
- mišljenja je Milačić.
 
Generalni direktor Simpa Slađan Disić nije rad da iznosi svoje procene o potencijalnom strateškom partneru.

- Da li je neko od potencijalnih strateških partnera ili investitora uputio pismo o zainteresovanosti, kao i da li je kasnije odustao, to znaju samo ljudi u Agenciji. Mi takva saznanja nemamo - kratko će Disić.
 
Izvor Portala OK radija blizak aktuelnom rukvodstvu „Simpa“ prognozira da od privatizacije, odnosno prodaje Simpa nema ni govora.
 
- Rusi nikako, a Stevanovićeve priče o Kinezima i Norvežanima iznete su na osnovu nekih površnih ocena i kontakata. To je priča za lakoverne ljude koji brzo zaboravljaju slična neispunjena obećanja političara.
 
Ne treba biti mnogo pametan pa zaključiti da Simpo kao bankrotirana firma nije nikome interesantna, jer ne vredi ništa.
 
Niko nema čak ni interesovanje za imovinu jer je veći deo nje opterećen hipotekema u nekoliko redova hipotekarnih poverilaca. Istina je da Simpo trenutno nema kupca
– kaže ovaj sagovornik
 
ZAKASNELA PRIVATIZACIJA
 
Ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević mišljenja je da je kompaniju Simpo trebalo prodati mnogo ranije.

- Sa tolikim gubicima poslednjih godina moramo biti svesni da je to sasvim neka druga firma u odnosu na onaj nekadašnji Simpo.
 
Važno pitanje je da li  su u svetlu tih gubitaka dugovi veći od imovine, jer je onda firma nesolventna i mnoge su stvari onda u vezi sa njenom prodajom jasnije
– kaže Prokopijević.
 
On smatra da sprovedena konverzije potraživanja Grada Vranja u akcijski kapital u toj kompaniji nije dobra odluka lokalne samouprave.
 
- Bolje imati pet odsto udela u profitabilnoj firmi, nego i osamdeset odsto u bankrotiranoj. To vlasništvo na koje je Grad Vranje prinuđen vredi jako malo.
 
Odnosno, kad je u pitanju firma koja je de fakto bankrotirala, to ne vredi ništa. Grad nikada neće izvući te pare
- smatra Prokopijević.
 
Ako su na delu ovakve priče i ako se mnge stvari odvijaju van zakona, ako Simpo i država ne ispunjavaju ono što obećaju, ko će onda doći ovde. Čak i da ga ubede da je Simpo ozdraveo.
 
Privatizaciju zasad dodatno opstruiše činjenica da je zaključkom Agencije za privatizaciju od 29. oktobra 2014. privatizacioni postupak prekinut do okončanja postupka konverzije dugovanja.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: