PROGRAMSKI BUDŽET: Gde to idu naše pare?

Vladavina prava - Ponedeljak 29.12.2014 - 11:59

Grad Vranje je po prvi put u svojoj istoriji, po ugledu na zemlje sa razvijenijim sistemom vladavine prava, dobilo programski budžet.

ilustracija: gde to odlaze nase pare? ilustracija: gde to odlaze nase pare?
Glavna novina, koja je ovde došla posle dobrih iskustava na zapadu je napuštanje dosadašnjeg linijskog budžetiranja, u kome se favorizuju obaveze, na račun programskog budžeta, kojim se akcenat stavlja na potrebe društva. 
 
Ova novina, cene stručnjaci, potpuno je istorijska, u svakom smislu, i u tom pravcu je tekla i skupštinska diskucija, četiri sata začudo mirne, gotovo konstruktivne priče. 
 
Ne ulazeći u administrativne finese, ova promena morala bi da znači pomeranje fokusa sa linija cifara po svakoj posebnoj stavci na nešto krupniji posmatrački plan, u kome će biti jasno pre svega šta se finansira i ko će biti odgovoran za izvršenje budžeta. 
 
No, kako nema ispešnog sistema koji ovde neko neće da okrene u svoju korist, upravo je oko izvršenja budžeta i bilo najviše rasprave, jer su mnogi smatrali da se budžet praktično donosi pro forme, a pare se troše ko kako stigne. 
 
Ili, što reče odbornik Miroljub Stanković (SNS), sve je ovo lepo i krasno, al da vidimo kada ćete praviti prvi rebalans. 
 
U godini štednje, Vranje je rešilo da kupi i nov putnički automobil, više srednje klase, kažu poznavaoci. Najviše priče o tome na Skupštinu je doneo odbornik SNS-a Miroslav Nešić, koji je ustvrdio da je reč o neviđenom bahaćenju, kakvo do sada ovde nije zabeleženo u praksi.
 
Tvorci budžeta predstavljaju ga dvojako, čak isključujućim epitetima, kao što su razvojni i štedljiv, restriktivan i ambiciozan i slično, dok kontra strana zamera što u času kada smanjuju plate vlasti kupuju novi auto, i slične stvari. 
 
No, ovoga puta, budžet je prošao bez mnogo halabuke. Pa šta to donosi programsko budžetiranje, i koliko je ovom prilikom bio uvažavan princip vladavine prava? 
 
AMBICIOZNOST 
 
- Prihodna strana budžeta je odgovorno ambiciozna, izazovna i realna, moguća uz pojačan rad svih zaposlenih. Rashodna strana je funkcionalno restriktivna, jer omogućava, ma koliko štedeli, da sve funkcioniše kao i ranije - ocenjuje tvorac budžeta, većnik Dragan Spirić.
 
- Budžet je vrlo ambiciozan, dobro zamišljen i koncipiran. Ovo je ogroman izazov za mene da ga ostvarim. Sve je otvoreno i jasno, jer smo mi najotvorenija vlast u Srbiji - mišljenja je pak gradonačelnik Zoran Antić. 
 
Da se radi o dobrom konceptu, predstavljenom tako „tako da se vidi svaki dinar“ slaže se i opozicija. 
 
Problem nije tu, nego u načinu trošenja novca, koji podrazumeva rebalans, pa ako ni on nije dovoljan da se sve opere, onda još jedan. 
 
I to sa ovim budžetom blage veze nema. Dakle, ne verujem u ovaj budžet - kaže Igor Andonov iz SDS-a. 
 
On iznosi i praktičan primer - za poljoprivredu je, recimo, izdvojeno 30 miliona dinara. Super, samo što rebalans tu oblast pepoznaje sa pet do šest miliona, a stvarno se potroši četiri ili pet. 
 
- U kojoj budžetskoj rupi završi ostatak? - pita Andonov.  
 
I sad, ko je od njih u pravu? Ili su pak svi pomalo u pravu? I kako je moguće tamo gde vladaju zakoni da su „svi pomalo u ppravu“? 
 
Cifre govore za sebe - prema zvaničnim dokumentima, budžet će biti visok oko 2.18 milijardi dinara na prihodnoj, ali 2,39 miliona na rashodnoj strani, što znači da je manjak, dakle planirani deficit veći od 215 miliona dinara! 
 
O kakvoj je kombinatorici reč najbolje pokazuje da je u ovoj godini budžet predviđao defiicit od 187 miliona! Pa o čemu je ovde zapravo reč? 
 
- Sredstva potrebna za pokrivanje fiskalnog deficita biće obezbeđena od viška prihoda od ranijih godina, 50 miliona, i od zaduživanja - 127 miliona iz prethodne godine i 160 miliona novog kredita - piše u odluci o budžetu. 
 
- Zakonima je omeđeno pravljenje budžeta čak i do 80 odsto. Preostalih 20 ili 30 odsto smo uvećali kreditima, da možemo kapitalno da investiramo - objašnjava većnik Spirić. 
 
Dakle, ovde je reč o svojevrsnom šematizmu, koji se popunjava ne slobodnom voljom tvoraca budžeta, nego zakonskim okvirima. 
 
Ovoga puta, izgleda, kada je ispoštovan zakon, ništa nije ostalo, pa se krenulo u smanjenje plata, rigoroznu štednju i na kraju u zaduživanje. 
 
RAZDELI 
 
E sad, po razdelima. Plate za zaposlene u 2014. godini planirane su na nivou od 818. miliona dinara, dok je ove godine ta cifra 672 miliona. 
 
- Planirali smo da uštedimo i više od sto miliona po ovoj stavci - kaže gradonačelnik Antić. 
 
Lepo, samo što Igor Andonov, budući i sam ranija vlast, otkriva mehanizme na kojima funkcioniše vlast ovakva kakva je. Kaže, u budžetu je prikazano da za plate ide jedna cifra, a reč je o nešto malo većoj.  
 
Tvorci budžeta predstavljaju ga dvojako, čak isključujućim epitetima, kao što su razvojni i štedljiv, restriktivan i ambiciozan i slično, dok kontra strana zamera što u času kada smanjuju plate vlasti kupuju novi auto, i slične stvari. 
 
- U „plate i dodaci zaposlenih“, dakle konto 411, ne ulaze ulaze plate za RTV, koje idu pod izdavaštvo, pa ne ulaze plate za Sportski, Omladinski i Dečiji savez, pa one koje transferima preko konta „trasferi ostalim nivoima vlasti“ konto 4631 idu u Vranjsku Banju, pa Centar za socijalni rad... 
 
I tako, od  672 miliona, prebacujemo i prošlogodišnjih 800 miliona - kaže Andonov. 
 
- Smanjili smo sve plate, a sport će dobiti 10 miliona manje, slično je i sa drugim organizacijama. Kapitalni projekti su ono što treba gledati, to vuče grad napred, a ovo o čemu govorite su sitnice - smatra gradonačelnik Antić. 
 
Lepo, samo što je prošle godine za kulturu, sport, vere i slično, ma kako da je ovo dovedeno u vezu da bude slično, planirano je skoro 309 miliona, dok je ove u te svrhe izdvojeno 349 miliona. Lepo neko smanjenje, sa 40 miliona povećanja. 
 
Opet, ima i svetlih primera. Recimo, budžet za plate u Skupštini smanjen je sa 18 na 12 miliona, dok je budžet Gradskog veća i gradonačelnika, za plate, pao sa 30 na 22,6 milona. 
 
Zanimljivo da je u prošlogodišnjem budžetu, inače strogo linijskom,  jasno pokazano da je za plate u Gradskoj upravi bilo neophodno 226 miliona dinara, a da ove nema jasno pokazane cife za plate. 
 
Ipak, najveće smanjenje pretpreo je budžet za medije, koji je skresan za polovinu sume, od nešto manje od 48,3 miliona u prošloj na 25,8 miliona u ovoj godini. 
 
Na ovom primeru se jasno vidi koliko lokalna vlast poštuuje nove zakonske odredbe, ali i smernice Vlade, pravljene prema smernicama EU. 
 
Upravo u ovoj priči i leži prednost programskog budžetiranja nad linijskim. 
 
Naime, Grad do sada nije finansirao informisanje, nego samo RTV Vranje, medijsku kuću kojoj je osnivač, i to sa 48.5 miliona dinara godišnje. 
 
Sad kad ova firma mora u privatizaciju ili stečaj, preporuka je, po programskom budžetiranju, da se tih 48,5 miliona podeli medijima na konkkursu. 
 
Ali, ne - vlasti su iskoristile šansu da sa državnom televizijom u istoriju pošalju i budžet za informisanje! 
 
- Nije baš tako, i mislim da građani neće osetiti probleme u informisanju. Ovo je posebna godina jer ćemo RTV finansirati samo do njene polovine. 
 
Uostalom, i u drugiim oblastima ima drastičnog smanjenja budžeta, na primer u sportu - kaže gradska većnica zadužena za ovu oblast Nela Dimitrijević. 
 
Pomalo je čudno da je za projektno finansiranje medija izdvojeno 4,8 miliona dinara, što je nešto više nego lani, a da je isti novac za kulturu uvećan čak pet puta, sa tri na 16,2 miliona dinara. 
 
- Reč je o zakonskoj obavezi da se sagledaju organizacije kao što su SUBNOR ili „Sevdah“, a zakon je u kulturu svrstao i Eparhiju Vranjsku - objašnjava ovakve razlike gradski većnik Dragan Spirić. 
 
I novac za ekologiju i zaštitu životne sredine sporan je na mnogo načina. Pitanje i na skupštini bilo je kamion smećar. 
 
Ova mašina vredna oko četiri miliona dinara provlači se iz budžeta u budžet, a nikako ga nema u stvarnosti. 
 
- Sredstava koja se ubiru iz takse za ekologiju strogo su namenska. I ne mogu se trošiti ni za šta drugo. 
 
Ako zbog javnih nabavki nije kupljen smećar, a ima ga u budžetu za ovu godinu, to znači da će vlast ove godine morati da kupi dva smećara!
 
A kako ga kroz budžet provlače godinama, onda mora da kupi najviše smećara u Srbiji - objašnjava situaciju Igor Andonov iz SDS-a.
 
- Sav novac za ekologiju je tu i nema ništa sporno. Ovaj budžet samo je osnova, a pravo stanje imaćemo tek posle rebalansa, kada vidimo kolika  ća naplata ekološke takse zapravo biti - kaže gradski većnik Nemanja Nuhijević. 
 
Mnogo priče ima i oko finansiranja nevladinih organizacija. Malo malo, pa se u budžetu pojave nekakve dotacije i subvencije nevladinim organizacijama, te za kulturu 16 miliona, te za sport 45 miliona, te ovamo, te onamo.  
 
Treba napomenuti da se ovde, na nekakavoj čudnoj zakonskoj osnovi, bez konkursa finansiraju i udruženja građana, kao što  su MNRO, savezi slepih i gluvih i nagluvih... 
 
- Zašto su te organizacije u prednosti u odnosu na neke druge? I ko odlučuje o tome ko će dobiti prednnost? I na koji način se odlučuje? - pita Igor Andonov. 
 
- Mi smo budžete za liniju 481 „dotacije nevladinim organizacijama“, sa 98 miliona u prošloj smanjili na 73 u ovoj godini, ili sa 4,29 odsto budžeta na 2,9 odsto - tvrdi većnik Spirić. 
 
BAHAĆENJE 
 
U godini štednje, Vranje je rešilo da kupi i nov putnički automobil, više srednje klase, kažu poznavaoci. Najviše priče o tome na Skupštinu je doneo odbornik SNS-a Miroslav Nešić, koji je ustvrdio da je reč o neviđenom bahaćenju, kakvo do sada ovde nije zabeleženo u praksi.
 
- Što bi mladi rekli, ovde je reč o ful-ful opremi. Samo ove specijalne gume sa specijalnim felnama koštaju od 10.000 do 12.000 evra više nego obične. U vremenu štednje sramota je da se grad bahati na ovakav način - kazao je Nešić.
 
O čemu je ovde zapravo reč? Grad je raspisao javni oglas za nabavku dizel putničkog vozila, al da bude limuzina, svetlo sivo metalik. Dodatna oprema koja je navedena u pozivu posebna je priča. 
 
Cifre govore za sebe - prema zvaničnim dokumentima, budžet će biti visok oko 2.18 milijardi dinara na prihodnoj, ali 2,39 miliona na rashodnoj strani, što znači da je manjak, dakle planirani deficit veći od 215 miliona dinara! 
 
Ako je AIRBAG već standardna oprema (za vozača, suvozača i prednji bočni), to se svakako ne može reći za bi-ksenonske farove, teleskopski uređaj za pranje farova, LED svetla u prednjim farovima i zadnjim štopovima, kožni volan sa komandama za putni računar / radio/ telefon... 
 
Pa tu je i  dvoozonska klima sa elektronskom regulacijom, sa prednjim  svetlima za maglu sa „korner“ funkcijom, senzorom za kišu, sa unutrašnjim retrovizorom sa auto zatamnjenjem i slično. 
 
Najviše priče na Skupštini bilo je oko namere da novi gradski auto ima spoljašnje retrovizore sa grejačima(!), aluminijumske felne 17”, radio Mp3 sa integrisanim cd šaržerom i ekranom osetljivim na dodir i sa tri naslona za glavu pozadi.
 
Replicirajući, gradonačelnik Antić je rekao da je dosadašnje službeno vozilo Grada „crklo“, i da bi njegova popravka stajala više od kupovine po sistemu „staro za novo“ kod „Auto Čačka“.
 
- Ja u auto živim, jedem, spavam. Ja nisam sastavljao poziv, a auto smo planirali da kupimo još pre godinu dana. Mislio sam da to neće biti neophodno, ali ipak jeste - rekao je Antić.
 
I tako dalje i tako dalje. Roneći po lavirintima budžeta, jedne knjige od stotinak strana, može se pohvaliti nkada veći komunalni program, odvajanje za Pozorište, za „Geox“, za otkup zemljišta za fabriku za prečišćavanje vode... To stoji. 
 
Ali da je budžet kao programski nejasniji nego kada je bio linijski, stoji i to. 
 
Planirano je kako je planirano, budžet je nekome majka a nekome maćeha, ali treba videti kako će se dalje odvijati stvar. 
 
Ili, kako će ovo što je planirano biti i ostvareno u praksi. Izgleda da baš u tom grmu leži budžetski zec, uvek spreman da pobegne u neko još dublje grmlje.
 
Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: