Slučaj magnetne rezonance: Može li se zaustaviti progres?

Vladavina prava - Petak 06.06.2014 - 13:02

Za petnaestak dana trebalo bi da bude otvorena ordinacija za magnetnu rezonancu u zgradi „Lepa Brena“ u Vranju, uprkos pobuni stanara te zgrade u centru grada.

ilustracija ilustracija

Naime, stručni tim instituta „Vinča“ iz Beograda dao je mišljenje pisanim putem da aparat za magnetnu rezonancu nije opasan, jer je isključeno jonizujuće zračenje.
 
- Zračenje aparata o kome je reč je ograničeno na nejonizujuće zračenje, tj. radi se o istoj vrsti zračenja koje emituju sijalice, TV aparati, mobilni telefoni i slično.
 
Preciznije, aparat za magnetnu rezonancu stvara statičko magnetsko polje, a zatim pomoću antena stvara RF polje na osnovu koga se posle refleksije od pacijenta dobijaju medicinske slike.
 

U pravilno izvedenim instalacijama je aparat od životne okoline izolovan faradejevim kavezom, što smanjuje smetnje na RF učestanostima, a feromagnetskim materijalima ili aktivnom zaštitom se lokalizuje statičko magnetsko polje u okolini uređaja – stoji u mišljenju Duška Košutića, specijaliste fizičkih nauka u institutu „Vinča“.
 


Vlasnik klinike za radiologiju Aca Jovanović kaže da će u Vranju biti samo magnetna rezonanca, ne i rentgen, od kojeg sada strahuju stanari zgrade „Lepa Brena“.
 
Kako je kazao Jovanović, uređaj  je zaštićen po svim propisima, te nema nikakvih bojazni da magnetno polje može uticati na okolinu.
 
– Nema govora o tome da će u toj ordinaciji biti i rentgen, jer nemam potrebe za tim. Koliko imam informaciju, rentgen u Vranju već postoji, tako da ja donosim samo aparat za megnetnu rezonancu.
 
Još jednom podsećam da taj aparat ne zrači, već samo radi pomoću magnetnog polja koje ni na koji način ne može da bude štetno po okolinu – kaže Jovanović.
 
On ističe da aparat za magnetnu rezonancu ne pravi veliku buku, te da ni to neće predstavljati problem stanarima koji su na dvadesetak metara iznad ordinacije.
 

– Tačno je da postoji određeni zvuk koji ispušta aparata za magnetnu rezonancu dok radi, ali taj zvuk čuje samo pacijent koji je u njemu.
 

Pištanje ne čuje čak ni operater koji radi pregled, tako da nema govora o tome da ljudi koji su na dvadsetak metara odatle čuju rad rezonance – priča Jovanović.
 
Prema njegovim rečima, otvaranje ordinacije trebalo bi da bude za petnaestak dana, ali da će se od toga odustati ukoliko stanari „Lepe Brene“ nastave sa pritiscima protiv otvaranja tog kabineta.
 


Kako je rekao, predsednica gradske opštine Vranjska Banja Slavica Sotirović ponudila je njegovoj firmi da magnetnu rezonancu preseli u Banju i da će za to dobiti prostorije u hotelu „Železničar“.
 
Vlasnik magnetne rezonance tvrdi da će cene pregleda na tom aparatu biti kao i u ostalim ordinacijama u Srbiji.
 
Pregled kolena pacijenta će koštati osam hiljada dinara, dok su svi ostali pregledi 12.000 dinara.
 

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić kaže da je imao sastanak sa vlasnikom ordinacije za magnetnu rezonancu iz Leskovca i tom prilikom dato je obećanje da će grad učiniti sve da ordinacija bude otvorena i u Vranju.
 
– Ja kao gradonačelnik Vranja neću dozvoliti da magnetna rezonanca na koju smo dugo čekali ode iz Vranja.

Taj aparat nam je preko potreban jer postoji veliki broj pacijenata iz Vranja i okoline koji odlazi u Niš i Beograd na pregled magnetnom rezonancom, a da ne govorim o tome što se na taj pregled čeka i po nekoliko meseci.
 
Lokalna samouprava će učiniti sve da ordinacija bude otvorena – kaže Antić.
 
Podsetimo da su se stanari zgrade u centru grada, u čijem podrumu bi trebalo da bude otvoren kabinet za rezonancu, pobunili, plašeći se da će ih taj aparat zračiti.
 

Od svih nadležnih institucija stigla su uveravanja da zračenja nema, i da je reč samo o magnetnom polju, ali to stanarima i dalje ništa ne znači.
 
Kako su istakli, neće dozvoliti otvaranje ordinacija, makar se i fizički obračunavali sa vlasnikom aparata.
 
Svoje dopise i protestna pisma poslali su svim relevantnim ustanovama, čak i ministarstvima, ali još uvek zvaničnog odgovora nema.

 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji a implementira EPTISA Servicios de Ingenieria.Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: