SMANJENJE PLATA: Sila Boga ne moli

Vladavina prava - Petak 06.02.2015 - 11:52

Smanjenje plata u javnim preduzećima u Vranju i dalje je u centru pažnje ovdašnje javnosti.

neizbezno smanjenje plata u javnom sektoru - ilustracija neizbezno smanjenje plata u javnom sektoru - ilustracija

Posle najava da plate moraju biti smanjene, sada se prešlo i na teži, operativni deo plana, kada se plate i stvarno smanjuju.

Mada nema očekivanog nivoa otpora, ipak čitav posao ide dosta sporo, a najveća neslaganja sa politikom štednje po tuđim leđima, prema tvrdnjama z Grada, dolaze iz „Vodovoda“, „Novog doma“ i Direkcije za razvoj.

No, gadonačelnik Zoran Antić nema milosti - plate moraju da idu dole, i tačka. Nije bilo problema kada je smanjivao budžetske plate - on ih potpisuje, pa nema ko da se buni i opstruira mu posao.

Kod javnih preduzeća problemi su drugačiji, jer se oni samofinansiraju, dakle dele ono što sami zarade. Kad imaju. Kad ne, dobar je i budžet.

HTELI ILI NE

Po definiciji, Grad ne bi imao šta da se meša u „javne“ plate, ali, Grad plaća dugove „Novom domu“, pa plaća kredit „Vodovodu“, pa kupuje mašine „Komradu“, pa na kraju shvata i da ima da bude zaprška u svakoj njihovoj čorbi.

I tako i biva - hteli ne hteli, bunili se ili ne, u javnim preduzećima moraće da idu dole na platnim spiskovima bar za deset odsto.

Kako to izgleda u praksi, ko je koliko štetio, a ko li će bar nešto malo u ovoj opštoj nebitnnici i da ućari?

Situacija je od preduzeća do preduzeća različita. U „Komradu“ kažu da su platne kombinacije ispravili prema zahtevima Grad, te da je u toku potpisivanje aneksa ugovora o radu kojima će to i biti ozvaničeno.

Direktor firme Dejan Ilić kaže da je njegova plata sa 108.000 sada smanjena na 90.000 dinara.

 

- Plate sa fakultetom nisu smanjivane, i one ra rukovodioce sektora iznose od 63 do 65.000 dinara.

Plate srednjeg kadra su sa 36-37 smanjene na 32-33.000 dinara, a u drugom slučaju od 33-34 na 27.000 dinara. Obične plate sa fakultetom od oko 46.000 dinara takođe nisu dirane
- kaže Ilić.

U „Komradu“ takođe doplaćuju, i to već dve godine, sredstva za najniže plate, kako bi one dosegle visinu minimalca. Ukupno, od 243 ljudi u ovoj firmi, manju platu primiće njih 68.

 

Čovek je, dakle, potpuno otvoren, što nije sluččaj sa svima koji raspolažu „javnim“ platama. Eto, Nebojša Radulović, direktor „Novog doma“ pak potpuno zatvoren.

Da kaže kolika mu je plata neće ni za živu glavu. Sve je u skladu za zakonom, kao što i do sada bilo, ništa nismo smanjivali, osim onoga što smo smanjili i slično.

- Nije bilo jednostavno, ali smanjili smo plate za nekih 10 do 15 odsto. Morali smo tako. Niko se ne buni, jer je plata svima smanjena, pa i meni - kaže Radulović.

Slična je situacija i u „Vodovodu“. Uz nešto veći otpor plate su i tamo smanjene, ali za koliko, ostaje tajna. Po toj firmi svašta se priča, ana primer da je plata direktora Krste janjića pre smanjenja bila oko 120.000 dinara.

Ili, da mimo odluke Vlade iz septembra 2014. godine Janić sebi zaračunava svih 39 godina staža kad prima platu, iako kod ovog poslodavca radi tek nekoliko godina.

Radnici se pitaju i zašto su im smanjene plate već od prvog dela decembra, pa sad ta razlika mora da im se vrati sa drugim delom decembra?

SREDNJI KADAR

U „Vodovodu“, sprone su bile samo plate srednjeg kadra, koje su od proseka od 36.000 prvo smanjene za Vučićevih 3.600, a sada i Krstinih 2.000 dinara, pa tako iznose od 28 do 30.000 diinara.

Ostale plate u „Vodovodu“ nisu bile sporne, pa nisu ni dirane. Valjda.

Gradonačelnik Antić apostrofira „Novi dom“ i Direkciju kao glavni izvor nesporazuma oko plata.

U „Novom domu“ nemaju šta da kažu, a u Direkciji tvrde da se sada jasno vidi da im plate nisu uopšte visoke kao što se to priča po gradu.

Direktor Direkcije Dragan Stojković kaže da je ta firma već na godišnjem nivou smanjila plate za oko 4,5 miliona dinara, ali da ni to nije bilo dovoljno. Njegova lična plata smanjena je sa 99 na 90.000 dinara.

 

 

- Rukovodioci službi primaju oko 63.000 dinara, sa fakultetom oko 45.000, i kod njih smanjenje iznosi oko 6.000 dinara. Kod onih sa licencom plate od 56.000 dinara nisu dirane.

Srednjem kadru plata je smanjena za oko 5.000 dinara, i sada iznosi od 31 do 34.000 dinara. Ne želimo da pravimo uranilovku, mora da se ide od plate do plate
- jasan je Stojković.

On ocenjuje da su priče o velikim platama u Direkciji odašiljanje negativne energije prema toj firmi, kako bi se prikrilo stanje u odašiljaocu.

Recimo, u nekoj firmi u kojoj su srednjoškolci primali oko 57.000 dinara prosečne plate!

Najveći gubitnici vezano za plate su zaposleni u Upravi Banje. Prvi čovek te firme Goran Marković sada je primio tek prvu platu od kako je tamo zaposlen, skromnih 73.000 umesto ranije planiranih 118.000 dinara. Čist gubitak samo kod njega je 45.000 dinara mesečno!

 

Treba napomenuti da je ove, za lokalne prilike astronomske plate, projektovao bivši direktor Nebojša  Stojanović Jelašnica, sada gradski većnik. Pored direktora, loše su prošli i drugi zaposleni.

- Šef sa fakultetom sada će umesto 82 primati 55.000 dinara, dok će srednjoškolci imati umesto 42 u proseku 27.000 dinara.

Ne znam odakle ovoliko smanjenje, posebno što kod firmi koje imaju manji obim poslovanja, samim tim i odgovornosti, plate nisu išle u tolikoj meri naniže
- kaže direktor Uprave Banje Goran Marković.

EUTANAZIJA
 
Gadonačelnik Zoran Antić kaže da su plate sada uravnotežene, ali da se pravi plan da se sve krene iz početka, da inspekcije pročešljaju donete akte, da se čitav proces još jednom promisli i proveri.

Naravno, ima i neslaganja. Dok u Direkciji tvrde da im Grad nije odobrio isplatu prvog dela decembra, dotle Antić kaže da nije ni dobio zahtev za platu iz Direkcije.

 

- Sada idemo u razgovore sa sindikatima. Nemam nameru da se prepirem ni sa kim, moraju svi da shvate gde žive. A tako je - ko ne dobije iinfuziju, sledi eutanazija.

Sada je sve svedeno na razumnu meru i računica je jednostavna: ne može da se troši ono što se nema
- kaže Antić.

I tako, drastično smanjenje plata, ako se tu računa i ono koje je stiglo iz Beograda, pa samim tim i drastično smanjenje kvaliteta života, ovde prolazi bez ozbiljnijeg otpora. Da li je to činovnička klasa svesna gde joj je mesto, ili samo nema volju da remeti hiljadugodišnji san na mekim dušecima državnih jasli?

Ovdašnji svet na sve je svikao, i ideja da nema tog novca koji bi platio to koliko neko može da ne radi ovde dobija svoj puni smisao.

Što je najsmešnije, postoji i mogućnost daljeg smanjenja plata, ako se pokaže da ovo inicijalno nije dovoljno. Kako onda dalje?

To će se tek videti, ali, za sada, jasno je - status kvo lokalne državne aparature ostaje netaknut. Niti ima značajnijih pomeranja, ni značajnijih potresa.

Ali, kako ne postoji trgovina u kojoj su obe strane zadovoljne, tako ne postoji mogućnost da vlast ovde radi šta god hoće, a da nema povratne reakcije.

Ali, ako nje nema danas, biće je svakako sutra. Zlomisleća čaršija i kad ćuti ne zaboravlja.
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: