ŠTEDNJA I POTROŠNJA: Johny Krstić i Krsta Walker

Vladavina prava - Petak 23.01.2015 - 11:56

Vranje je ovih dana proklamovalo štednju kao jedinu politiku, ali neki od tih “štediša” koji ovu politiku moraju da sprovode čitaju je na pomalo čudan način.

previsoki kafanski racuni u Vodovodu previsoki kafanski racuni u Vodovodu

Gradu nedostaje 800.000 evra mesečno za plate upošljenih, vodi se ogorčena polemika za i protiv koncerta Gorana Bregovića u Vranju, a prema dokumentima „Vodovod“ i direktor te firme Krsta Janjić za samo šest dana u prodavnici „Leon“ kupio je najmanje 30 litara viskija, za oko 40.000 dinara!

I to nije sve - Janjić i kompanija napravili su i dva zanimljiva kafanska računa (vidi sliku), doduše, ne preterano velika - jedan je na 45.000, a drugi na 39.000 dinara.
 
Ono što ove račune izdvaja od drugih je jasno pokazan neviđeni nivo bahatosti gde se prepoznaje čist princip “ima se, može se” i „samo tovari, bato“.

„Vodovod“ tako isplivava u sam vrh lokalnih bahatera i to baš u času kada na sva usta proklamuje štednju.

Da ne bude zabune, prema odluci Skupštine grada od 29.12.2014. godine, a koji je potpisao Slobodan Stamenković, obavezuje se „Vodovod“ da do 10. januara 2015. godine gradonačelniku dostavi platni spisak za decembar, sa navođenjem stručne spreme zaposlenih.

Cilj: smanjiti plate u „Vodovodu“.

Niko neće primati plate dok se one ne dovedu na nivo primanja zaposlenih u Gradskoj upravi, rekao je gradonačelnik Antić na svojoj prvoj novogodišnjoj, a baš podužoj besedi.
 
Mi ćemo plate smanjiti, ali samo srednjem kadru. Plate višeg kadra su manje nego u gradu, a plate nižeg kadra su manje od zakonskog minimuma, pa će biti povećane.

Ostaje samo da se smanje plate 30-ak srednjoškolaca u „Vodovodu“
– kaže Krsta Janjić.

I u tom grmu i leži zec, jer je nezadovoljstvo smanjenjem plata u „Vodovodu“ veliko. Sindikati su stali iza zaposlenih i samo se čekaju rešenja, pa da se stvar prepusti sudu.
 
U međuvremenu, kad nema za plate ima za bahanalije. Prema nizu računa koji su plaćeni svi istog dana, 25.2.2014. „Vodovod“ nije pokazao takvu štedljivost kada je o viskiju reč.

Iz računa se jasno vidi, naročito prvog, od 3.10.2013., da je Balantines bio prvi pik „Vodovoda“ a da mu se 9.10.2013. priključuje i Johnie Walker, ali i srpska kajsija.
 
U narednom računu od 1.11.2013. šetaču društvo pravi i viljamovka da bi se čelnici „Vodovoda“ opustili pred Novu godinu, 30.decembra, i uparili mega Balantinesa i Johnie Walkera.
 
To im se izgleda usladilo, pa su 15.1.2014. krenuli da cepaju “šetača”, Balantinea i viljamovku, a završili 29.1.2014. sa istom kombinacijom. Pa šta će jednom javnom preduzeću toliki viski?


- To nije tačno- kaže Krsta Janjić.

Opomenut da posedujemo dokumenta o ovoj potrošnji, Janjić kaže da je to kupovano cele godine, a za naplatu je došlo tog dana.
Reč je o poklonima za poslovne partnere- kaže Janjić.
 

A kakvi su to poslovni partneri, najbolje pokazuje račun sa Pržara datiran na 14.11.2014. kada se već duboko zagazilo u štednju.
Dakle, na gozbi je bilo 26 ljudi, sudeći po 26 predjela i 26 čorbi. Pojelo se 10 kilograma prasetine što i nije tako čudno, kao što je čudno što se pojelo šest kilograma pršute. Pa kad su imali predjelo, što su krkali pršutu?

Naravno, sve se to moralo zaliti sa čak 50 dunja i osam litara Navipa.

- To su troškovi kada su u Vranje gostovali predstavnici 10 gradova koji imaju saradnju sa KFW bankom – kaže Janjić.

Epa lepo, sad je pa „Vodovod“ verovatno anonimni donator cele Srbije. Kad se ima i kad se može, zašto da se malo ne podeli i sa sirotinjom?

Kao što anonimni donatori dovode Bregovića u Vranje za 29.000 evra, što pa Vranje i „Vodovod“ da ne dočekaju malo Nemce i njihove poslove prijatelje?

No, ajde to još i nekako, ali naredni račun napravljen u Haremluku sporan je po više osnova.

Janjić je najpre tvrdio da je reč o toplom obroku koji su radnici uzimali iz Simpovog restorana “Pivnica”, dok se zidala glavna ulica.


Opomenut na čudnovatost menija, Janjić kaže da je „Vodovod“ rešio da časti svoje radnike za dobro obavljen posao na glavnoj ulici.


To je pak bilo 27.11. i koštao je oko 40.000 dinara. E, malo je sporan sadržaj menija.

Recimo, pet kilograma praserine, pet srnećih gulaša, pastrmka, škarpina pa sladoled. Nije se štedelo.

Na računu je Janjićevom rukom napisano „za goste iz Niša i Aleksinca“. Biće da su radnici sa tih strana.

Štedimo. Račun za reprezentaciju je ranije bio dva miliona, a sada je 680 hiljada dinara. Domaćinski se radilo – kaže Janjić.
 
Zanimljivo, ovakvo očigledno bahaćenje i pokušaj da se od javnosti sakrije što se sakriti ne može ne nailazi na preteranu osudu lokalne vlasti.

Gradonačelnik Zoran Antić i partijski šef Janjića kaže da grad nema veze sa „Vodovodom“ jer se oni sami finansiraju.

Mi kao osnivači nećemo dozvoliti isplate plata van okvira. Mi smo odobrili povećanje cena vode, ali zbog investicija, a ne zbog povećanja plata, ne zbog trošenja.

Svi štede. Sve je smanjeno do 30 odsto. Ja vam tvrdim neće biti bahaćenja
– kaže Antić.

Mi smo prvi za štednju i to ne sme da se dešava. Mi putujemo svojim kolima. U kafanu idemo od svojih para, a ko je šta radio, neka odgovara.

 

Trošenje budžetskih para na kafanu bi bilo nepristojno – kaže Perica Janković, potpredsednik GrO DS i gradski većnik. Ali, ne misle svi tako.

Jedan od poverenika SNS u Vranju Slaviša Bulatović, načelnik okruga, kaže da ne sumnja u verodostojnost podataka niti u sposobnost vlasti da narodne pare tako troši, u svrhe za koje nisu namenjene.

To je jedan od razloga zašto se ljudima smanjuju plate i zašto one kasne, zašto se štrajkuje u Gradskoj upravi.

To je možda i način kako se plaćaju partijski troškovi. Ova vlast ima sklonost ka takvim akcijama
– kaže Bulatović.

Najoštriji u osudi razbacivanja državnog novca, kao po običaju je Igor Andonov, šef SDS u Vranju.

Gde se smanjuju plate, tome nema mesta. Ovakvo trošenje po kafanama ne da nema smisla, nego je najmanje neprimereno.

To govori da je priča o štednji zamagljivanje oči javnosti. Ako se istraje, ja sam za, ali vidno je da od toga nema ništa, nego da se radi o bahaćenju ljudi na vlasti – kaže Andonov.

Na opasku da i radnici treba da proslave završetak poslova, Igor je krenuo još oštrije.

Šta su slavili?! Šta je završeno? Ne da nije završeno, nego...Ako su slavili to što je Vranje kao Bejrut, onda svaka im čast – kaže Andonov.

I tako, svako ima svoje ideje i mišljenja, a vlast radi kako im se hoće.

Naravno, vlast se mora menjati da bi ostala na vlasti. Dok je ljudima bilo dobro, nisu ni primećivali šta im vođe rade.

Sada budno se prati svaki njihov pokret. Zna se ko iz „Vodovoda“ zimuje u Banskom, ko koliko pije viski i klopa pršutu i srneći gulaš, a zna se i kome se smanjuju plate.

I to tako više ne ide. A kako će dalje, to zna samo Bog odozgo. Ali, ovako, očigledno je, sigurno neće.

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: