ZAVRŠNA FAZA BOLNIČKOG RATA: Klin i ploča

Vladavina prava - Petak 16.01.2015 - 11:57

Rat za prevlast u Zdravstvenom centru u Vranju približava se kraju, budući da je Privredni sud u Leskovcu konačno registrovao Opštu Bolnicu, poseban pravni subjekt izdvojen iz ZC-a.

Milenkovic i Djordjevic-ilustracija Milenkovic i Djordjevic-ilustracija
SNS, čiji kadar, doktor Slobodan Milenković vodi čitav posao, mogao bi gotovo pa da slavi, da nije nekoliko sitnica koje im, pravno gledano, opasno sreću kvare.
 
ZC se, po zakonu, mora odvojiti na Opštu bolnicu, koja ostaje pod kapom Beograda, i Dom zdravlja, koji prelazi pod lokalnu samoupravu.
Ovaj proces svuda u Srbiji je pri kraju, samo je ovde, u Vranju, na samom početku. Zašto je to tako?
 
Uprošćeno, zato što lokalna vlast ne želi da preuzme DZ prema deobnom bilansu iz decembra 2012., a SNS-u se žuri da uzme tako krupan zalogaj za sebe.
 
Muka leži u činjenici da jedan deo SNS-a, i to onaj koji se nalazi na čelu ZC-a, sarađuje sa SPS-om, a drugi deo SNS-a, blizak Povereništvu, sve radi sam.
 
Ne pomaže ni Beograd. U času kada je Milenković registrovao novu Bolnicu, iz ministarstva je došlo potpisano rešenje da se formira novi Upravni odbor ZC-a koji će da ima samo jedan zadatak - novi deobni bilans!
 
SVE NOVO
 
Priča je tako opet vraćena u dvorište aktuelnog menadžmenta ZC-a, koji će napraviti i novi deobni bilans, i novo razdvajanje, i nova pravna lica, i sve što treba da se napravi, ali naravno ne pitajući Milenkovića, dakle SNS.
 
Ali, najpre, nova Bolnica. Registracija ove organizacije na sudu pokazuje samo jednu stvar - država, preko svojih organa, priznaje deobni bilans od 31.12.2012. godine! Znači, sve kombinatorike lokalne vlasti padaju u vodu, i Vranje dobija onoliko dugova vranjskog zdravstva koliko mu je tom deobom pripalo. Ili, ne?
 
- Sud je tražio izjašnjavanje od ministarstva i na osnovu njega registrovao Bolnicu kao novo pravno lice. Znači, nema nikakvog novog deobnog bilansa.
 
Ja sam sada v.d. direktor Opšte bolnice Vranje, a UO ZC-a imaće mandat samo da definiše bilans stanja za period od 2012. do kraja 2014. godine - jasan je Slobodan Milenković Gonzi, dosadašnji v.f. direktora Opšte bolnice u osnivanju, a sada v.f. direktora Opšte bolnice.
 
Prema njegovim navodima sledi formiranje stalnog Upravnog i Nadzornog odbora u punom sastavu.
 
- Sledeći neposredan korak, na čemu se već radi, je dobijanje saglasnosti na izradu pečata u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i otvaranje podračuna u Poreskoj upravi -  objašnjava Milenković situaciju.
 
Dakle, po njemu, važi se stari deobni bilans, a neće se ni praviti novi, nego samo njegova dopuna za vreme koje je u međuvremenu proteklo.
 
Sledstveno tome, on je do kraja nedelje uputio dopis menadžmentu ZC-a da oni više praktično ne postoje, te da im je on sada direktor. 
 
IMENA
U  privremenom, sada raspuštenom UO Bolnice u osnivanju su, pored predsednika Miomira Tasića bili i Divna Stošić iz Simpa, Miljana Dimitrijević iz EDB Vranje i Dragan Nacković.
U  novom UO ZC-a pored predsednika Milorada Marinkovića još su, od strane Grada, Mirjana Mladenović i Ljiljana Trajković, od strane dela SNS-a Snežana Stojnev i Ivan Spasić i od strane zaposlenih Dejan Dimić i Slađana Mitić.  
 
Ali...Novi predsednik UO ZC-a od ponedeljka 11. januara je Miodrag Mile Marinković, inženjer i raniji zamenik direktora „Novog doma“.
 
On kaže da je sa rukovodstvom ZC Vranje bio kod ministra Lončara, i da je tamo postignut dogovor o tome kako dalje da se stvari dovedu do logičnog kraja.
 
- Ministar je potvrdio moje imenovanje i uskoro ćemo imati prvi sastanak UO, da vidimo šta ćemo dalje. Naši prioriteti su novi deobni bilans i izgradnja Hirurškog bloka - kratak je Marinković.
 
Eto tako, jedna firma, a dva suprostavljena prioriteta.
 
Pošto je raniji predsednik UO ZC-a Aleksandar Stojković podneo ostavku na to mesto, ZC se našao u blokadi, jer nije imao ko da potpiše ni završni račun za 2014., ni da prihvati planove rada za 2015. godinu.
 
E sad to telo postoji, i sve će, kako bar očekuju u ZC, da krene svojim regularnim tokom.
 
- Mi nikada nismo bili protiv odvajanja ZC-a i Bolnice, niti možemo biti, jer nas na taj posao obavezuje zakon. Na ovaj način sve smo uveli u zakonske okvire.
 
Dobili smo rok do šest meseci da napravimo novi deobni bilans, i sada nas očekuje glavni posao - da u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja preuzima Dom zdravlja, napravimo konačno razdvajanje ZC-a - kaže upravnik Bolnice Zvonimir Đorđević.
 
DO 1. JULA  
 
Što se tiče lokalne vlasti, Slobodan Stamenković, predsednik SG Vranja i novi predsednik Komisije za praćenje postupka izrade novog deobnog bilansa kaže da su od sredine septembra krenuli sa dopisima ministarstvu zašto je deobni bilans iz decembra 2012. godine za njih neprihvatljiv.
 
- Sada je sve jasno, i naša komisija ima zadatak da zajedno sa ZC napravi novi deobni bilans, sa 31. 12. 2014. godine, i da do 31. maja okonča razdvajanje ZC-a.
 
Jun ostaje ako je neophodno da se uradi rebalans budžeta, i od 1. jul Dom zdravlja prelazi pod ingerenciju lokalne samouprave - kaže Stamenković.
 
Lepo, samo što SNS, sud i Milenković takav razvoj ne prihvataju...
 
Grad Vranje doneo je više zaljučaka glede ZC Vranje i preuzimanja Doma zdravlja, ali se čini da je od svih najvažniji onaj od 4. decembra 2014. godine, u kome se ukazuje filijali Fonda za zdravstveno osiguranje da ugovor sa novom Opštom bolnicom ima smatrati ništavnim ako se on donese pre usvajanja novog deobnog bilansa, donetog od strane UO ZC-a, kao jedinog tela koje je nadležno za takav posao.
 
Ovim Grad šalje jasnu poruku - ne priznajemo nikakvu deobu bez nas, a bez deobe nema nove Bolnice niti novog Doma zdravlja.
 
Gradonačelnik Zoran Antić tvrdi da nikakvih nelogičnosti u noovonastaloj situaciji nema, jer je za njega „jedino validan stav ministra zdravlja“.
 
- Naša tendencija nije mešanje u kadrovsku politiku nove Bolnice, nego u zaštiti naših interesa. 
 
Ministarstvo je uvažilo naš zahtev, formiralo novi UO ZC-a koji ima rok do 1. jula da razdvoji ZC.
 
Novinari su otkrili da je UO nove Bolnice jedva skrpljen, ako uopšte jeste, a da je predsednik tog tela advokat Miomir Tasić nelegalno na toj funkciji.
Advokati, naime, nemaju pravo da budu na čelu UO firmi, kaže zakon. E sad, ako je UO nelegalan, onda su i sve njegove odluke, pa i Statut, nelegalne.
- Ja sam ministarstvu podneo ostavku, ali su mi oni rekli da za tim nema potrebe, jer je UO nove Bolnice privremeno telo.
Zakon kaže da advokat ne može da bude predsednik UO pravnog lica, a Bolnica u osnivanju to nije, tako da nema zakonskih problema.
Uostalom, UO je imao samo dve sednice do sada - objašnjava situaciju Tasić, koji je 2008. godine bio i na čelu UO ZZJZ.
No, i pored ovakve odbrane, u Advokatskoj komori u Nišu imaju svoj stav. Predsednica AK Niš Brankica Orlović decidirana je kada govori o ovoj temi i ne ostavlja mnogo prostora za bilo kakve spekulacije.
- Advokat i UO su svakako nespojivi. To je u koliziji sa zakonom i statutom Komore. Mi smo Tasiću dali rok da se izjasni, ali u ovom času ne znam da li je on to i učinio.
Ako i dalje bude isto, onda je UO Komore odlučivati šta i kako dalje sa njim - kaže Orlović.
 
Ne vodimo mi nekakav stranački rat, i nemamo ništa protiv Milenkovića.
 
Mi nudimo pomoć i oko opremanja Bolnice, od naših para, i oko završetka Hirurškog bloka i oko svega - kaže Antić.
 
Prema njegovim rečima, „Vranje šta dobije dobije“, ali sa tim mora da se složi. A ako ipak ne bude sloge?
 
- Mi smo preduzeli korake da se složimo. Ne želimo svađu, nego visok nivo zdravstvene zaštite - kaže Antić.  
 
I sad, ko je ovde u pravu, ili su u pravu svi pomalo? Hoće li se u novonastaloj situaciji praviti novi deobni bilans, rebalans starog, samo definisati bilans stanja ili nešto četvrto, niko zapravo ne zna zasigurno u ovom času.
 
Narednjaci okupljeni oko Povereništva guraju svoje preko Milenkovića, uz čvrst otpor dela naprednjaka koji se još uvek i pored zahteva Povereništva da izađu otuda, čvrsto drže u foteljama menadžmenta ZC-a.
 
Poverenici se za sada drže po strani, baš kao i Fond zdravstvene zaštite, vršna karika lanca podele novca u zdravstvu.
 
Na delu je nekoliko ratova - mlađi protiv starijih doktora, stari protiv novih, ZC protiv ostalih, SPS protiv SNS, SNS protiv SNS, ministarstvo protiv zdravstva, sudovi protiv ministarstva... Gotovo je nemoguće pohvatati sve linije fronta.
 
No, bilo kako bilo, rat se nastavlja, i njegovo okončanje zakazano je za 1. jul. Ko će tada pevati pobedničku pesmu na Pržaru nije sasvim izvesno.
 
Možda je majka, naime, rodila nekog pametnog, i za sada prikrivenog junaka, koji će se iznenada pojaviti i rešiti stvar?  
 

Ovaj tekst proizveden je uz podršku Evropske unije u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” kojim rukovodi Delegcija EU u Srbiji.
Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Evropske unije.

OK Radio

Vrati se na kategoriju Vladavina prava

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: