Danas je Sveti Vasilije Ostroški

Lokalne vesti - Četvrtak 12.05.2016 - 11:37

Vranje - Srpska pravoslavna crkva 12. maja slavi praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Manastir Ostrog. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB Manastir Ostrog. Foto: Arhimandrit Sava Janjić, FB

Ostrošku isposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio sveti Vasilije, posećuju i hrišćani i muslimani podjednako verujući u njihovu moć iscelenja.

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i čuvajući svoje vernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio podvižnički život i gde se upokojio 1671.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: