DISCIPLINOVANJE GRAĐANA: Distribucija bez milosti

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.05.2015 - 12:29

Nezapamćeno dugački redovi ispred računskog centra Elektrodistribucije u Vranju formirani su u ponedeljak ujutru zbog najave masovnih isključenja struje.

Kilometarski red pred šalterom EPS-a FOTO A. Stojković Kilometarski red pred šalterom EPS-a FOTO A. Stojković

Kako je saopšteno iz EPS snabdevanja, svima čiji računi po upozorenju nisu izmireni, makar oni bili i 1.000 dinara, biće isečena struja narednih dana.

– Isključenja su u toku i narednih dana biće pojačan rad tehničkih ekipa. Nalozi po upozorenjima su od 27. aprila i dugovanja moraju da se plate.

Pojačan je rad ekipa na terenu i svi koji imaju po upozorenjima neizmirenu obavezu, ostaće bez struje zasigurno. Tolerancije nema, odnosno to što se priča da ispod 10.000 ne diramo jednostavno nije tačno.

Ukoliko je neizmiren dug i 1.000 dinara, a upozorenje iz EPS-a stiglo, struja će biti isečena – kaže direktor Elektrodistribucije u Vranju Goran Nikolić.

On objašnjava da su upozorenje dobila domaćinstva koja duguju više od 5.000 dinara i to dugovanje je uglavnom iz perioda od pre dva meseca.

– Faktički, ta upozorenja su za račune od pre dva i tri meseca. U međuvremenu, kupac je dobio još dva ili tri računa, ali dug po upozorenju mora do dinara da izmiri.

Možda neko sada ima 15.000 dinara, ali ako je dobio upozorenje na 5.000, mora da uplati toliko kako mu isporuka energije ne bi bila obustavljena.

Sada je naplata pojačana zato što će se dešavati i neke statusne promene u EPS-u od 1. jula. Dakle, zbog toga svi ti nalozi upozorenja do tada moraju da budu zatvoreni – kaže Nikolić.

U redovima za plaćanje uglavnom stoje uplašeni penzioneri koji u rukama drže račune od po 1.500 i 2.000 dinara, svi mahom nervozni i besni na „novu politiku EPS-a“.

– Poslednji dinar dajem za struju, ali jednostavno ne mogu bez struje. Nisam ni lekove kupila, ali su mi rekli iz distribucije da moram da platim sve što dugujem, jer će da mi iseku struju.

Ovakva tiranija se nije dešavala ni u doba Miloševića. Ja svakako ne bih nagomilala dug veći od 5.000 dinara, ali nekad neki račun preskočim, jer moram da se zakrpim na drugu stranu. Međutim, sad su počeli da prete i nemam izbora – priča penzionerka Nada Pešić.

Za šalterom reklamacija uznemireni gospodin tražio je objašnjenje službenika kako je moguće da je na njegovom brojilu u prošlom mesecu izmerena potrošnja od enormnih 2.500 kilovati, kada mu je domaćinstvo bilo 25 dana bez struje, što je i rešenjem EPS-a o obustavi isporuke energije dokazao.

Mladi, uglavnom novozaposleni u šalter sali nisu znali šta da mu odgovore, pa su samo evidentirali njegov prigovor.

Inače, „Jugoistok“ Niš je na svom području poslao više od 54.000 upozorenja pred isključenje struje zbog dugovanja.

Kako je saopšteno, oko 47.000 upozorenja poslato je domaćinstvima koja duguju više od 5.000 dinara, a skoro 7.000 opomena privrednicima.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: