Jasmina Ristić: Dan medicinskih sestara prilika da se setimo njihove važnosti u zdravstvenom sistemu

Lokalne vesti - Četvrtak 09.05.2024 - 10:46

Dan medicinskih sestara, 12. maj, obeležava se širom sveta, na godišnjicu rođenja Florens Najtingejl, britanske medicinske sestre, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio

Predsednica Udruženja zdravstvenih radnika Nacionalne asocijacije Pčinjskog okruga Jasmina Ristić uputila je čestitku  koleginicama i kolegama povodom Dana medicinskih setara/tehničara i ističući da je vreme u kome živimo pokazalo da je profesija medicinske sestre izuzetno zahtevna, teška ali pre svega plemenita i humana.

- Medicinske sestre i tehničari svakako zaslužuju da budu zaštićeni, poštovani i cenjeni.

Zdravstveni radnici nikada nisu bili u boljem položaju nego danas kada država Srbija najviše izdvaja i ulaže u zdravstvo kroz izgradnju i opremanje kliničkih centara, bolnica najsavremenijom opremom za pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite građanima i stvaranjem boljih uslova za rad za zdravstvene radnike, ali i kroz obrazovanje i edukaciju medicinskih sestara i tehničara, kroz njihovo stručno usavršavanje i omogućavanje najvećih zarada do sada.

Samo obrazovana medicinska sestra sa znanjem i veštinama koje stiče tokom školovanja, kroz srednju školu, osnovne i specijalističke studije može dati najveći doprinos u sistemu zdravstvene zaštite i pružiti adekvatnu negu pacijentu što je i osnovni cilj naše profesije
– smatra Jasmina Ristić.

Iz tog razloga apeluje na medicinske sestre da se neprekidno usavršavaju i stiču nova znanja.

- Na taj način daju maksimum u svojoj osnovnoj profesiji, ali u organizaciji posla  i adekvatnom pristupu pacijentima.

Sestrinska radna snaga u svakom zdravstvenom sistemu i svijetu prepoznata je kao vitalna radna snaga.

Ne postoji zdravstveni sistem koji je moguće organizovati na kredibilan način bez jakih edukovanih, kompetentnih i kredibilnih medicinskih sestara I tehničara.


One/i čine više od 50% zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

Zbog toga čestitam kolegama dan koji podseća na to koliko su važna karika u svakom sistemu zdravstva i nakon što smo se izborili za mnogo bolje uslove rada, za to da smo adekvatno plaćeni za svoj posao, apelujem da stalno učimo - usavršavamo se i time očuvamo kredibilitet profesije  i budemo Florens Najtingejl mpdernog doba
- poručuje Ristićeva.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Maja
09.05.2024. , 13:22
Nisam zadovoljna Sns u Vranju, i ona je jedna od njih.Alii kad god sam se pojavila dole u porodilistu i ona bila prisutna uvek rado pomogla.Sve pohvale.