KLIMATSKE PROMENE: Zasadite bar jedno drvo

Lokalne vesti - Četvrtak 05.11.2015 - 21:07

Dan klimatskih promena koji se obeležava širom sveta obeležen je i u Vranju, ali i širom juga Srbije.

Netaknuta priroda oko Vranja FOTO Slobodan Stojković Netaknuta priroda oko Vranja FOTO Slobodan Stojković

Okupljanje oko ekoloških tema još jednom su potvrdili i Grad Vranje i Visoka škola primenjenih strukovnih studija, ovoga puta uz podrškku regionalnog Centra za talente.
 
Ova ekipa obeležila je dan klimatskih promena predvođena gradskim većnikom Nemanjom Nuhijevićem, posetom Meteorološkoj stanici u Vranju.

Bila je to prilika da  studenti i polaznici Centra saznaju nešto više o radu stanice i kakva se sva merenja obavljaju u Vranju.

O tome je govorila meteorolog Ljiljana Popović Stošić koja se osvrnula i na efekat staklene bašte.

Po rečima Nuhijevića rad meteoroloških stanica je od velikog značaja, pre svega,  u pravovremenom informisanju i ublažavanju posledica vremenskih nepogoda, nastalih usled klimatskih promena.

On je govorio i o dobroj saradnji sa Meteorološkom stanicom, koja je posebno bila izražena tokom obilnih padavina početkom godine u smislu preduzimanja adekvatnih mera na zaštiti ljudskih života i imovine.


Osim vlasti, dan klimatskih promena oobeležila je i Srpska napredna stranka u Vranju, i to nizom akcija.

Glavna akciija održana je u centru grada, ispred lokalne Pošte, gde su  Unija mladih Srpske napredne stranke i Savet  za zaštitu životne sredine te stranke obeležili su Svetski dan klimatskih promena, podelom flajera ispred Pošte u centru grada.

Akcija vranjskih naprednjaka imala je za cilj da informiše i upozori stanovništvo na negativne posledice koje ovakve promene mogu da izazovu.

Milena Mišić, predsednica rečenog Saveta kaže da je zbog klimatskih promena sav živi svet na Zemlji  na neki način ugrožen.

- Promene koje su registrovane i koje se predviđaju za narednih 80 godina, nastale su kao rezultat ne samo čovekove aktivnosti, već i delom samih prirodnih dešavanja u atmosferi.

Najnovije studije pokazuju da su klimatske promene na planeti uslovile nestanak pojedinih biljnih i životinjskih vrsta - ukazuje Mišićeva.

Ona podseća i da su sve češće vremenske nepogode posledica klimatskih promena.

Učesnici ovog skupa ukazuju da svaki pojedinac može doprineti očuvanju biljnog i životinjskog sveta, time što će koristiti štedljive sijalice, putovati biciklom ili javnim prevozom i zasaditi makar jedno drvo.  

Obeležavanja ovog značajnog ekološkoga datuma održano je i u Surdulici, Leskovcu, Bojniku, Nišu…

 

 

Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i medija Vlade Srbije, u okviru projekta „Ekologija - šansa juga Srbije“. Stavovi izneti u tekstu isključiva su odgovornost OK Radija i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja Ministarstva kulture i medija.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: