Politizacija religije (FOTO)

Lokalne vesti - Subota 23.01.2016 - 21:41

U okviru 26. Svetosavske nedelje u Vranju je u petak promovisana knjiga "Njegoš i Islam" prof. dr Miroljuba Jevtića.

Istraga poturica je bila borba protiv izrabljivača; Foto: D. Ristić Istraga poturica je bila borba protiv izrabljivača; Foto: D. Ristić

O knjizi je govorio sam autor, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i politikolog religije, inače rođeni Vranjanac.

"Njegoš i Islam" je prva knjiga koja se bavi odnosom Petra Petrovića Njegoša prema Islamu, prvenstveno kroz njegovo najpoznatije delo "Gorski vijenac".

 

- Niko do sada nije ni pokušao da se uhvati ukoštac sa ovom temom, koja je zapravo centralna Njegoševa tema.

 

Da nije bilo Islama, ne bi bilo ni Njegoša, jer je njegova porodica došla u Crnu Goru nakon otomanske okupacije Bosne i Hercegovine 1463. godine, koja je izvršena isključivo u ime Islama - rekao je pisac.


Jevtić je rekao da njegova knjiga predstavlja odgovor na optužbe da je Njegoš u "Gorskom vijencu" slavio genocid nad muslimanskim življem u vreme "istrage poturica" u Crnoj Gori i udario temelje svim verskim i nacionalnim sukobima od 1878. godine pa sve do poslednjih ratova devedesetih.

Ovakve optužbe dolaze uglavnom iz redova bošnjačkih teoloških krugova i kulminirale su pominjanjem Njegoša u nekim procesima pred Haškim tribunalom.


- Istina je drugačija. Istraga poturica nije borba protiv Islama, nego borba protiv izrabljivača.

Ako ne sklonite izrabljivača, bićete izrabljivani i bićete konačno uništeni.

Prema tome, Njegoš se nije bavio Islamom u teološkom smislu, njemu je smetao politički poredak, koji je predstavljao Islam – rekao je Jevtić.

Autor se zahvalio domaćinima, jer knjige ne bi bilo bez pomoći Grada Vranja na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem, Eparhije vranjske i Istorijskog arhiva "31. januar".

Miroljub Jevtić je izrazio zadovoljstvo što je prva promocija knjige "Njegoš i Islam" upriličena upravo u autorovom rodnom gradu.

 

- Ja sam veoma zahvalan svima iz Vranja, koji su pomogli da ova knjiga ugleda svetlost dana.

 

I ja sam ugledao svetlost dana u ovom gradu i ne propuštam priliku da to istaknem.

 

Upravo je u Vranju naš čuveni pisac, Radoje Domanović, tada profesor vranjske Gimnazije, osnovavši amatersko pozorište, kao prvu predstavu postavio baš dramatizaciju Njegoševog "Gorskog vijenca" - podsetio je Jevtić.

Autora i njegov rad je prisutnima predstavila direktorka Istorijskog arhiva Suzana Petrović, voditeljka promocije je bila Ljubica Zdravković Džonov, v.d. glavne i odgovorne urednice RTV Vranje, a odlomke iz "Gorskog vijenca" je čitao Miroljub Stojčić, stručni saradnik Istorijskog arhiva.

 

Prof. dr Miroljub Jevtić je redovni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.



Rođen je 1955. godine u Vranju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Magistrirao je sa tezom „Islamsko shvatanje rata i uloga Islamske konferencije u očuvanju mira“ na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao sa tezom „Savremeni džihad i rat” na Fakultetu političkih nauka.

Osnivač, je i glavni i odgovorni urednik časopisa "Politikologija religije", prvog naučnog časopisa u svetskim razmerama, koji je posvećen objavljivanju radova iz ove discipline.


Profesor Jevtić je napisao prvu monografiju posvećenu pojmu džihada na prostorima od grada Varne na Crnom moru u Bugarskoj do Sežane na slovenačko-italijanskoj granici.

 

Prvi je u čitavom svetu uveo u nastavu političkih nauka „politikologiju religije“ i formulisao pojam „Bela al Kaida“.

 

  


Ovaj tekst objavljen je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije u okviru projekta "Kulturni katapult". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu su isključiva odgovornost OK RADIJA i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenja Ministarstva.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: