Vlasinsko leto: MATA HARI i TRUBAČI

Lokalne vesti - Četvrtak 29.06.2017 - 12:20

Vranje – Ovogodišnje, 32. po redu “Vlasinsko leto” biće održano od 6. do 9. jula u Surdulici i na Vlasinskom jezeru, uz veliki broj kulturnih, turističkih i zabavnih manifestacija, najavljuju organizatori.

Hari dolazi na Jezero FOTO Promo materijal Hari dolazi na Jezero FOTO Promo materijal

Suzana Stojanović Aleksić, direktorka surduličkog Kulturnog centra kaže u izjavi za OK Radio da je ideja bila da se programom obuhvati širi dijapazon ukusa i više muzičkih žanrova, kako bi manifestacija dobila na raznovrsnosti.

- U petak, 7. jula, u Surdulici će nastupiti jedan od najpoznatijih pop bendova na prostoru nekadašnje Jugoslavije, “Hari Mata Hari”.

Dan kasnije, u subotu, biće održan i koncert narodne muzike, ali još uvek ne možemo sa sigurnošću da najavimo ime izvođača – kaže direktorka Stojanović Aleksić.

“Vlasinsko leto” je dugi niz godina i mesto gde se najbolji trubački orkestri sa juga Srbije nadmeću za takmičarsku konkurenciju festivala u Guči, pa će tako biti i ove godine.

- Dobili smo prijave 16 orkestara, a zvanična lista takmičara će biti utvrđena nakon što prođe predtakmičenje za Guču u Vladičinom Hanu, jer su pravila Guče vrlo rigorozna.

Među prijavljenima su orkestri iz Surdulice, Vranja i Leskovca i velika je čast za nas što se orkestri iz mesta u kojima se održavaju polufinalna nadmetanja za Guču, ipak odlučuju za „Vlasinsko leto“, što govori o visokom renomeu naše manifestacije – ističe Suzana Stojanović Aleksić.

Organizatori se trude da afirmišu i podmladak trubačkih orkestara sa juga Srbije, koji decenijama važe za najbolje u Srbiji, tako da će u subotu, 8. jula biti organizovano i takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara.

Festival će i ove godine akcenat staviti na promociju turističkih potencijala ovog dela Srbije, pa će tako 7. jula biti otvorena ulica „Odjeka surduličke trube“, sa prodajnom izložbom slika, knjiga, eko i etno proizvoda.

Na Vlasinskom jezeru će 8. jula biti predstavljen projekat starih zanata, koji surdulička opština realizuje u okviru prekogranične saradnje sa tri opštine u susednoj Bugarskoj, uz nastup folklornih ansambala i trubačkih orkestara.

Dan kasnije biće u znaku „Vlasinskog kotlića“, tradicionalnog takmičenja u pripremanju riblje čorbe.

Program ovogodišnjeg „Vlasinskog leta“ upotpuniće i književne večeri, izložbe, folklorni nastupi, a biće održan i koncert tradicionalne muzike Danice Krstić.

Završetak ovogodišnje manifestacije je zakazan za 9. jul u ponoć, kada će na centralnoj bini u Surdulici biti proglašen pobednik 32. „Vlasinskog leta“.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: