Vranje ima 7.000 dijabetičara!

Lokalne vesti - Subota 14.11.2015 - 10:48

Savet za zdravstvo Gradsko odbora SNS-a u Vranju obeležio je Svetski dan borbe protiv dijabetesa predavanjem i proverom nivoa šećera u krvi prisutnih.

Doktor Mišić traži otvaranje Savetovališta FOTO D. Ristić Doktor Mišić traži otvaranje Savetovališta FOTO D. Ristić

Predavanje na temu prevencije, dijagnostifikovanja i lečenja ove široko rasprostranjene hronične bolesti održao je dr Svetislav Mišić, internista iz Vranja.

MIšić je rekao da ovu hronična bolest, koja ima progresivan tok i epidemijski karakter u svetu, jer se javlja kod svih ljudi, bez obzira na starost, pol i geografsku pripadnost,  stručnjaci već nazivaju glavnim zdravstvenim globalnim problemom 21. veka.

Zbog toga je edukacija glavno oružje i pored režima ishrane, medicinskog tretmana i fizičke aktivnosti, jedan od osnovnih koraka u rešavanju problema koje stvara ovaj "tihi ubica", kako ga nazivaju lekari zbog osobine da dijabetes ne ubija sam po sebi, već posledice koje bolest sa sobom nosi.

- Procenjuje se da u Srbiji oko 700.000 ljudi boluje od šećerne bolesti, 2.500 godišnje umire od njenih posledica, a zastrašuje podatak da na svakog obolelog dolazi još jedan, kome dijabetes nije dijagnostifikovan zbog izostanka simptoma u prvoj fazi bolesti - istakao je Mišić.

Iako je Vranje drugi grad u Srbiji nakon Beograda, koji je Savetovalište za dijabetes dobio  još 1964. godine, kada je bilo pedesetak obolelih, danas takvo savetovalište godinama ne može da zaživi, iako je u gradu oko 7.000 šećeraša.

Svetislav Mišić je izrazio čuđenje i zabrinutost zbog te činjenice i iskoristio priliku da apeluje na stručnjake, lokalnu samoupravu, ali i pacijente da pojačaju angažovanje da Vranje dobije savetovalište koje bi u mnogome olakšalo borbu protiv ove masovne hronične nezarazne bolesti.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: