Goša: Radnici u štrajku, direktor u bekstvu

Nacionalne vesti - Sreda 29.03.2017 - 06:44

Fabrika šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke, koja je u žižu javnosti dospela pošto je radnik te fabrike prošle nedelje izvršio samoubistvo zbog teškog materijalnog stanja, godinama je dobijala novčane podsticaje od Vlade Srbije.

Sunovrat Goše uprkos državnoj pomoći Sunovrat Goše uprkos državnoj pomoći

Međutim, višemilionske uplate i pomoć u ugovoranju poslova nisu bile dovoljne da bi se obezbedilo normalno funkcionisanje fabrike, ali i očuvanje radnih mesta i redovne plate, pokazuje istraživanje Insajdera.

Tek je slučaj samoubistva 57-godišnjeg Dragana Mladenovića, privukao pažnju i medija i nadležnih državnih institucija na još jednu u nizu neuspešnih privatizacija u Srbiji.

Od kada je fabriku 2007. godine kupila slovačka firma ŽOS Trnava, firma beleži konstantan pad prihoda, ali i broj zaposlenih radnika.

Prema istraživanju Insajdera, u Goši je 2007. godine radilo više od 900 radnika, dok je trenutno zaposleno 360 radnika koji već tri godine ne primaju plate, ne uplaćuju im se doprinosi niti overavaju zdravstvene knjižice.

Zbog svega ovoga radnici Goše su u generalnom štrajku, dok je račun firme u blokadi više od 1000 dana zbog duga od oko pet miliona evra. Istovremeno, kako navodi N1, direktor Goše Ivan Heimschild napustio je zemlju.

Upravo zbog nepravilnosti u poslovanju, inspekcije su dva puta u prethodnom periodu podnosile prijave protiv vlasnika "Goše“, međutim sudski organi im nijednom nisu odredili kaznu, rekao je juče ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin.


Sunovrat Goše uprkos državnoj pomoći

Goša, koja je u Jugoslaviji važila za jednog od vodećih proizvođača šinskih vozila, godinama je bila korisnik sredstava Vlade Srbije za podsticanje proizvodnje, pokazuje istraživanje Insajdera.

Ova firma je 2007. prodata slovačkoj ŽOS Trnavi putem javne aukcije, što je podrazumevalo da država novog vlasnika, njegove postupke i investicije kontroliše dve godine.

Nakon isteka tog roka, u kojem su novi vlasnici uložili dva miliona evra i tako ispunili ugovornu obavezu, Agencija za privatizaciju je prestala da kontroliše rad fabrike.

Ipak, usled ekonomske krize i radi očuvanja radnih mesta, država je u periodu od 2009. do 2012. Goši dala milijardu dinara podsticaja za proizvodnju 124 vagona.

Uprkos tome, 2012. je zbog problema sa poslovanjem usledio štrajk radnika koji je okončan pošto je tadašnji ministar privrede i finansija Mlađan Dinkić potpisao sporazum sa predstavnicima Štrajkačkog odbora i menadžmenta Goše.

Tada je rečeno da će Vlada Goši obezbediti posao remonta vagona za Železnice Srbije, kao i da će ta fabrika u Smederevskoj Palanci preuzeti deo isporuke vagona za Republiku Srpsku.

Prema podacima ministarstva privrede Goša je upravo 2013. i 2014. od države dobila tri miliona evra za robni kredit u Republici Srpskoj.


Železnicama Srbije do blokade računa

Međutim, ugovoreni posao sa Železnicama Srbije je Goši umesto zarade doneo dugove i blokadu računa.

Naime, zbog toga što do isteka roka u junu 2014. godine nije isporučila ugovorenih 25 vagona, Fond za razvoj je blokirao račun Goše zbog duga od 171 milion dinara.

Ljubomir Savić, iz sindikata Nezavisnost, kaže za Insajder.net da je veći deo vagona urađen, ali da oni nisu fakturisani, jer nije došlo do naknadnih aneksa ugovora.

„Mi smo vagone uradili, ali oni nisu fakturisani. Kada je Fond za razvoj blokirao fabriku on je uračunao i te vagone koji su remontovani i koje sada koriste Železnice Srbije.

Međutim, aneksi ugovora nisu urađeni i nama se sve to vodi kao dug,“ kaže Savić za Insajder.net.

Činjenica da je račun već tri godine u blokadi onemogućava normalno funkcionisanje firme s obzirom da zbog toga Goša ne može samostalno da nastupa na tenderima.

Rade Jovanović, predsednik Industrijskog sindikata Srbije u „Goši“, kaže za Insajder.net da su poslovi sa Železnicama bili „loše sklapani“.

„Troškovi remonta su premašivali podsticaje koje smo mi dobijali. Mi smo jedva isplaćivali troškove za materijal.

Trenutno jedina šansa za Gošu je da se odblokira račun da bi se konkurisalo samostalno za poslove što je jedini način da firma stane na noge,“ kaže Jovanović za Insajder.net.i predat Osnovnom javnom tužilaštvu.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: