Hag traži Šešelja nazad!

Nacionalne vesti - Ponedeljak 01.12.2014 - 13:29

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas da raspravno veće vrati optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji.

Šešelj se vraća starim poznanicima? Šešelj se vraća starim poznanicima?

U podnesku tužilaštvo konstatuje da je Šešelj svojim ponašanjem u Srbiji "potkopao" duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, "iz humanitarnih razloga" donelo raspravno veće predsedavajućeg Žana Kloda Antonetija.

Tužilaštvo, takođe, traži da se po Šešeljevom povratku u Hag hitno zakaže rasprava kako se razmotrila njegovo zdravstveno stanje i uslovi za njegovo eventualno puštanje na slobodu u budućnosti i utvrdilo da li je on spreman da se takvih uslova pridržava.

U obrazloženju zahteva Tužilaštva navedeno je da Šešeljevo ponašanje po povratku u Srbiju potkopava osnove odluke o privremenom puštanju Šešelja koju je Sudsko veće donelo 6. novembra.

Prilikom donošenja odluke o privremenom oslobađanju Šešelja, Sudsko veće je postupalo "striktno na humanitarnim osnovama", uz obrazloženje da je dobilo poverljive informacije koje ukazuju na "pogoršanje zdravstvenog stanja optuženog", navodi se u podnesku.

Imajući to u vidu, Sudsko veće je smatralo da je neophodno postaviti samo minimalne uslove za privremeno oslobađanje, pre svega da ne utiče na svedoke i žrtve, da ne remeti tok pravosudnog procesa i da se pojavi pred Sudskim većem kada to bude naloženo.

Sudsko veće je, takođe na humanitarnim osnovama, zaključilo da će se Šešelj pridržavati uslova njegove privremene slobode, navodi Tužilaštvo.

Tužilaštvo ističe da je sada očigledno da je poverenje Sudskog veća u Šešeljevo ponašanje bilo neosnovano, jer je on izričito rekao da se neće vratiti u Tribunal, pretio je ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom i jasno je pokazao da njegovo zdravstveno stanje ne predstavlja prepreku za davanje neprihvatljivih javnih izjava koje su podstrekivačke i uvredljive za žrtve.

U podnesku Tužilaštva se navodi da prema pravilu 65, oslobađanje može biti naloženo samo ako je Sudsko veće "sigurno da će se optuženi pojaviti na suđenju".

Međutim Šešeljeve javne izjave da se neće dorbovoljno vratiti u Trinbunal kada to bude zatraženo, u suprotnosti su da odlukom Sudskom veća da su zadovoljeni uslovi za privremeno oslobađanje, ističe Tužilštvo.

Osim toga, kako se navodi, Šešeljeve pretnje ljudima koji sarađuju sa Tužilaštvom predstavljaju kršenje uslova za privremeno puštanje na slobodu da ne sme remetiti pravosudni proces.

"U ovim okolnostima Sudsko veće bi trebalo da opozove odluku o Šešseljevom oslobađanju i naloži mu da se vrati u Hag," istaklo je Tužilaštvo u podnesku.

To bi trebalo učiniti ne samo da bi se osigurao integritet procesa u Tribunalu, već i fer odnos prema Srbiji koja je potvrdila da će pružiti neophodne garancije ako Šešelj potvrdi da će poštovati postavljene uslove, dodaje se u podnesku.

 

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: