Kosovo: Vaskrs uz pojačane mere obezbeđenja

Nacionalne vesti - Nedelja 16.04.2017 - 10:28

KOSOVSKA MITROVICA - Srbi na Kosovu i Metohiji proslavljaju Vaskrs uz pojačane mere bezbednosti nakon što je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju situaciju.

Manstir Gračanica FOTO: SPC Manstir Gračanica FOTO: SPC

U blizini manastira bilo je pojačano prisustvo pripadnika Kosovske policije, incidenata nije bilo.

Svečanom ponoćnom litijom oko hrama Sv. Dimitrija, prazničnim pesmama i crkvenim zvonima u Kosovskoj Mitrovici obeležen je početak praznovanja Vaskrsenja Hristovog.

Praznično jutrenje i liturgiju u manastiru Gračanica služio je Episkop raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom eparhije i sestrinstvom manastira.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sa saradnicima prisustvovao je svečanoj Uskršnjoj svetkovini na brdu Glavičica nadomak Gnjilana.

Vaskrs su pravoslavnim i katoličkim vernicima, uz poruke mira, čestitali srpski politički predstavnici i predstavnici kosovskih institucija.

U pravoslavnim crkvama i hramovima na Kosovu i Metohiji čitana je poslanica srpskog patrijarha Irineja.

Na Kosovu je u petak uveče policija počela da primenjuje poseban operativni plan. Povećali su mere bezbednosti, što je podrazumevalo i više policajaca u blizini manastira.

Prekinuti su godišnji odmori svim policajcima i oni umesto 8 rade 12 sati dnevno.

Zbog poziva na terorističke akcije, u petak je jedna osoba uhapšena u Peći. Kosovski Savet za bezbednost, istog dana, potvrdio je da je otkriveno nekoliko pojedinaca i grupa koji su imali nameru da destabilizuju Kosovo.

Vaskrs u Pomoravlju: Crvena jaja kraj moštiju kneza Lazara

Obeležavanje Uskrsa pravoslavni vernici Pomoravlja, Resave i Levča, počeli su jutros okupljanjima velikog broja vernika u portama crkava, manastira i manastirskim hramovima u kojima su mesni sveštenici služili vaskršnju liturgiju, uz crkvene horove, i čitali poslanicu patrijarha srpskog Irineja.

Posebno svečano bilo je u crkvama srednjovekovnih manastira: Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Miljkova i drugih manastira ovog dela Srbije, u kojima, se po tradiciji, okupio veliki broj vernika.

Oni su u hramovima, kraj ikone Hrista ostavljali oslikana jaja, u Ravanici crvena jaja pored moštiju kneza Lazara, a u Manasiji pored groba despota Stefana Lazarevića, zadužbinara i ktitora ovih srednjovekovnih manastirskih zdanja.

Popodne vladika šumadijski Jovan će u Sabornoj crkvi "Svetih apostola Petra i Pavla" u Jagodini služiti Pashalno večernje (večernju molitvu), a posle će u crkvenoj porti, po tradiciji, proglasiti najlepše oslikano uskršnje jaje, koje su oslikavala deca osnovnih škola ovog grada pod nadzorom i u organizaciji veroučitelja.

U selu Ribaru, na levoj obali Velike Morave, oko šet kilometar od Jagodine, u mesnoj crkvi organizovano je takmičenje u tucanju uskršnjih jaja 5. "Tucijada 2017".

U takmičenju je ucestovao 40 takmičara, među kojima i oni najmlađi, koje su bake, deke i mame dovele za ruku, a osim najjače jaje, nagradu je dobilo i najlepše oslikano. Sponzori su u ovoj crkvi jutros vernicima poklonili 350 ofarbanih jaja.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: