Patrijarh ide kod Pape

Nacionalne vesti - Utorak 12.08.2014 - 13:29

Zrenjaninski biskup dr Ladislav Nemet potvrdio je novosadskom Dnevniku da je patrijarh srpski Irinej pozvan da u Vatikanu poseti papu Franju i otkrio da su crkvena vlada i poglavar SPC prihvatili taj poziv.

Patrijarh Irinej ide u Rim Patrijarh Irinej ide u Rim

Vrh SPC je prihvatio poziv Vatikana iako već godinama i decenijama, najviše pod pritiskom Ruske pravoslavne crkve, odbija da u Srbiju pozove poglavare Katoličke crkve mada su neki, poput pape Ivana Pavla Drugog, izrazili želju da posete katoličke vernike u Srbiji.

- I svi prisutni članovi Svetog sinoda, a i izaslanstvo Svete stolice, bili su saglasni da do te posete treba svakako doći.

Sada su u toku diplomatski pregovori u vezi sa načinom organizovanja ove posete, što nije baš najjednostavnije, znajući programe pape Franje, a i njegove svetosti, patrijarha Irineja – rekao je biskup Ladislav Nemet.

Komentarišući, kako se navodi, činjenicu da u Saboru Srpske pravoslavne crkve nema saglasja o eventualnoj poseti pape Srbiji, što otvoreno podržava srpska vlast, sadašnja, a i prošle, dodao je da bi Irinejeva poseta Vatikanu “bio svakako ogroman korak napred u svakom pogledu”.

- Vreme je da se neke teme skinu s dnevnog reda jednom zauvek i razmotri razvoj shvatanja sabornosti, koji je od dolaska pape Franje u Vatikan u punom razvoju u Katoličkoj crkvi.

Takav jedan susret će svakako pružiti mogućnost za razgovor i o bolnim temama, koje se tiču više Republike Srbije i Hrvatske, manje Katoličke crkve, kao što su Drugi svetski rat i dogadjaji nakon njega – ocenio je zrenjaninski biskup.
Foto: AP/Tanjug

Radikalnije struje u SPC, a njima se, čini se, priklonio i aktualni patrijarh Irinej, postavljaju kao uslov dolaska pape u Srbiju, da se prvo pokloni žrtvama u Jasenovcu i izvini Srbima.

Portparol Beogradske nadbiskupije, velečasni Milutin Novaković podseća da u ime SPC o eventualnom pozivu papi konačnu odluku ne donose patrijarh i Sinod, već Sveti arhijerejski sabor, crkvena skupština, koji čine svi srpski episkopi, a “medju njima je veliki broj onih koji na papinu posetu gledaju blagonaklono, kao i oni koji drže da još nije sazrelo vreme”.

OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: