Ratnim veteranima stižu računi

Regionalne vesti - Subota 14.03.2015 - 20:28

Ratnim veteranima iz Leskovca, Niša i Vranja koji su vodili sporove protiv države u poslednjih nekoliko meseci pristižu velike sudske takse.

Foto: b92 Foto: b92

Veterani koji su zbog bolesti tražili obeštećenje, moraće sada da plate i više stotina hiljada dinara za sudske troškove.

Ratni veteran Mile Lazarević lakše se bori protiv teške bolesti nego protiv države koju je branio.

On je pre sedam godina tužio Ministarstvo odbrane za nadoknadu nematrijalne štete zbog bolesti kao posledice ratovanja.

Osnovni sud u Nišu presudio je u njegovu korist i odredio nadoknadu. Apelacioni sud je poništio tu presudu, Ustavni sud je ponovo presudio u njegovu korist, ali nije odredio nadoknadu.

- Nismo dobili ni banku, a ja sam dobio da platim sudske troškove od 70.000 dinara - navodi Lazarević.

Više od sto bolesnih ratnih veterana iz Vlasotinca, Leskovca i okoline Niša dobilo je rešenja o plaćanju sudskih troškova od 100.000 do više miliona dinara.

U Udruženja ratnih veterana u Gadzinom Hanu objašnjavaju da pojedini sudovi traže od boraca da plate takse od više desetina miliona dinara. Iako imaju presude Ustavnog suda u korist veterana niži sudovi tu odluku ne poštuju tvrde u udruženju.

Prema podacima udruženja skoro svaki treći ratni veteran ima zdravstvene probleme.

B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: