U Nišu 46 obolelih od malih boginja

Regionalne vesti - Utorak 07.04.2015 - 14:00

U Nišu je prijavljeno 46 obolelih od malih boginja (morbila), od kojih je sedmoro na Dečjoj klinici, izjavio je v.d. direktora Instituta za javno zdravlje i epidemiolog Branislav Tiodorović.

WIKIPEDIA/ILUSTRACIJA WIKIPEDIA/ILUSTRACIJA

Na Dečjoj klinici imamo bolničku epidemiju, gde je obolelo pet zdravstvenih radnika - četiri doktorke i jedna laborantkinja, rekao je Tiodorović novinarima.

On je rekao da su tri doktorke vakcinisane, ali u periodu kada je vakcinacija obavljana sa jednom dozom.

Tiodorović je naveo da se vakcinacija sa jednom dozom primenjivala od 1971. godine do 1993, kada je prema uputstvu Svetske zdravstvene organizacije uvedena i druga doza što se smatra punom zaštitom od morbila ili malih boginja.

Među obolelima na Dečjoj klinici je dvoje dece koja nisu vakcinisana, napomenuo je Tiodorović.

On je rekao da je u Srbiji prijavljeno 320 obolelih od malih boginja i da će ta epidemija potrajati, kao što je slučaj i sa Republikom Srpskom, gde je prijavljeno više od 800 obolelih i odakle je virus stigao u Srbiju.

Tiodorović je, govoreći o bezbednosti hrane, rekao da sezonsko povrće i voće sada ne treba koristiti sa poplavljenih područja i da je Institut i dao takvo uputstvo.

Na Institu je danas obeležen Svetski dan zdravlja, a jedna od tema skupa bila je i bezbednost hrane.

N1

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: