Preokret Holandije i magični Navas

Svetski sport - Ponedeljak 30.06.2014 - 06:45

Osamnaesti dan Mundijala doneo nam je nove fenomenalne mečeve, pune preokreta, triler penal seriju, kao i novi par četvrtfinala: Holandija – Kostarika

Beta/AP Photo/Themba Hadebe Beta/AP Photo/Themba Hadebe

Meksikanci su u prvom meču dana vodili do same završnice protiv Holadnije, ali su Oranje uspele preko Snajdera i Huntelara da stignu do prekoreta – 2:1

Duel između Kostarike i Grčke odlučen je tek posle jedanesteraca (1:1), a slavila je selekcija iz Centralne Amarike. Tragičar je bio napadač 'Helena' Gekas, a junak golman 'Tikosa' Kejlor Navas.

Dan je otvoren u Fortalezi, na stadionu Kastelao, a Meksikance je samo nekoliko minuta delilo od plasmana među osam najboljih.

Posle prvog dela igre bez pogodaka, Đovani dos Santos doneo je lepim udarcem prednost 'Sombrerosima', ali su, najpre, Vesli Snajeder i Klas-Jan Huntelar sa penala doneli preokret ekipi Luja van Gala u poslednjih pet minuta meča.

Iskusni strateg svestan je da se njegova reprezentacija provukla u narednu fazu, dok se Arjen Roben, koji je iznudio ključni penal, izvinio svima zbog simuliranja. S druge strane, selektor Meksika Migel Erera okrivio je arbitra Pedra Proensu za eliminaciju.

Beta/AP Photo/Themba Hadebe

Drugi meč dana odigran je na Areni Parambuko u Resifeu, ponovo smo gledali dramu sa bele tačke, dobivši tragičara i junaka dana.

I u ovom meču su mreže mirovale u prvom delu igre, da bi kapiten Brajan Ruis doneo prenost Kostariki posle sedam minuta igre u nastavku. Međutim, Grci su uskoro imali igrača više na terenu, da bi im produžetke doneo Sokratis Papastatopulos u prvom minutu nadoknade.

U dodatnih pola časa igre nije bilo pogodaka, pa su usledili penali. Kembel je uspešno realizovao sedmi penal, od starta serije, da bi zatim Kejlor Navas maestralnom paradom zaustavio udarac Teofanisa Gekasa. Plasman Kostariki među najboljih osam sveta, prvi put u istoriji, donosi Mihael Umanja.

Igrač utakmice Kejlor Navas posvetio je trijumf narodu Kostarike, dok je selektor Grčke Fernando Santos istakao da su "Tikosi" imali više sreće.

Gol Sokratisa Papastatopulosa bio je 145. na tekućem Mundijalu – koliko je ukupno postignuto pre četiri godine u Južnoj Africi.

Svetsko prvenstvo – osmina finala:

Holandija – Meksiko 2:1 (0.0)
Snajder 88, Huntelar 90(p) - Dos Santos 48

Kostarika – Grčka 1:1 (0:0) - penalima 5:3
Ruis 52 - Papastatopulos 91

Svetsko prvenstvo – osmina finala:

Brazilija: Francuska – Nigerija (18.00)
Porto Alegre: Nemačka – Alžir (22.00)

B92, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetski sport

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: