Evropa u ratu!

Svetske vesti - Utorak 22.03.2016 - 17:56

Posle tri teroristička napada u Briselu, na aerodromu i na stanici metroa, stižu saučešća iz evropskih zemalja, koje su zabrinute zbog novih bezbednosnih pretnji. Evropski zvaničnici i predsednik Rusije Vladimir Putin osudili su napade u Briselu i ponudili pomoć Belgiji.

Federika Mogerini prekinula pres konferenciju; Foto: AP Federika Mogerini prekinula pres konferenciju; Foto: AP

Jutrošnje napade na aerodromu i metro stanici u Briselu evropski zvaničnici ocenili su kao "terorističke akte", a visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini istakla je da je ovo tužan dan za Evropu, preneo je AFP.

Pogođena stravičnim napadima, Mogerinijeva je u suzama prekinula zajedničku konferenciju za novinare sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Judehom.

Izvinila se Judehu, zagrlila ga, nakon čega su zajedno napustili konferenciju za medije, prenosi AP.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nazvao je napade u Briselu "terorističkim aktom".

"Ja sam zapanjen jutrošnjim eksplozijama na aerodromu Zavantem i u Evropskoj četvrti u Briselu, koje su izazvale nekoliko nevinih žrtava i povredile mnoge druge", saopštio je Tusk.

Prema njegovim rečima, ovo je još jedan dokaz na šta su sve teroristi spremni u mržnji i nasilju.

"Teror je pogodio srce Evrope. Moje misli su sa žrtvama i njihovim voljenima. Ostanimo snažni, neustrašivi i verni našim vrednostima", poručio je evropski komesar za proširenje Johanes Han na svom Tviter nalogu.

Evropska unija koristiće sva neohodna sredstva u borbi protiv terorizma, navodi se u zajedničkom saopštenju lidera 28 zemalja članica EU nakon terorističkih napada u Briselu.

"Samo naša odlučnost može zaštiti evropske vrednosti i toleranciju od napada netolerantnih", navodi se u zajedničkom saopštenju bez detalja o merama koje će EU preduzeti.

Francuski premijer Manuel Vals poručio je da je Evropa u ratu i da je potrebna mobilizacija, javio je Liberasion.

Vals je ocenio da je opasnost danas još veća nego što je bila pre napada u Parizu novembra 2015.

"Evropa je u ratu već nekoliko meseci", rekao je Vals francuskim medijima, dodavši da su i eksplozije koje su jutros uzdrmale Brisel "ratni čin pred kojim se treba mobilisati".

Uveren je da će francuska vlada i snage bezbednosti i dalje biti krajnje budni, mobilisani i odlučni pred terorizmom. Takođe je izrazio solidarnost i saosećanje sa belgijskim narodom.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je "cela Evropa napadnuta".

"Napadima u Briselu, pogođena je cela Evropa", naveo je Oland u saopštenju.


Francuski predsednik je pozvao "celu Evropu da preduzme krucijalne mere kako bi se suočili sa ozbiljnim rizicima", prenosi AFP.

Američki predsednik Barak Obama osudio je iz Havane napade u Briselu i rekao da će SAD učiniti sve da pomognu belgijskim vlastima da pronađu odgovorne.

"Učinićemo sve što je potrebno da podržimo našeg prijatelja i saveznika Belgiju i privedemo pravdi odgovorne," rekao je Obama, napominjući da je ovo još jedan pokazatelj da se svet mora ujediniti u borbi protiv terorizma, bez obizra na "nacionalnost, rasu ili veru", preneo je AP.

Misli Amerikanaca su uz narod Belgije, rekao je Obama na kraju trodnevne posete Kubi.

I ruski predsednik Vladimir Putin osudio je terorističke napade u Briselu i izrazio saučešće belgijskom kralju Filipu, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je Putin "osudio taj varvarski zločin" i istakao da se to ne može opravdati ni na koji način, i da on "još jednom dokazuje da terorizam ne poznaje granice i preti svim narodima sveta".

"Borba s tim zlom zahteva najaktivniju međunarodnu saradnju", naveo je Putin u telegramu.

Putin je izrazio uverenje da će ubice i njihovi pomoćnici biti zasluženo kažnjeni.


Premijer Turske Ahmet Davutoglu i portparol predsednika Tajipa Erdogana oštro su osudili napade u Briselu, koji su se dogodili samo tri dana nakon eksplozije u Istanbulu, u kojoj je poginulo četvoro turista.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: