Marš solidarnosti u Parizu

Svetske vesti - Nedelja 11.01.2015 - 09:28

Više od milion ljudi i brojni evropski i svetski lideri očekuju se danas na velikom maršu solidarnosti u Parizu povodom napada na satirični nedeljnik Šarli ebdo, u kojem je u sredu ubijeno 12 ljudi.

Panorama Pariza, foto RT Vojvodina Panorama Pariza, foto RT Vojvodina

Na skup "Marš republike", koji počinje 14.00 na pariskom Trgu Republike, dolaze evropski premijeri Angela Merkel, Dejvid Kameron, Mariano Rahoj, Mateo Renci, Šarl Mišel, Antonis Samaras, Mark Rut, Viktor Orban i drugi. Dolazak je najavio i turski premijer Ahmet Davutoglu kao i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Na skupu će biti i predsednici Evropske komisije Žan-Klod Junker i Evropskog saveta Donald Tusk, kao i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Iz Afrike će doći predsednici Malija, Gabona i Nigerije, kao i jordanski kralj Abdulah Drugi, a Ameriku će predstavljati američki ministar pravde Erik Holder i kanadski ministar javne bezbednosti Stiven Bleni.

Srbiju će predstavljati predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, dok list Politika navodi da će na maršu učestvovati i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Sa francuske stranke, svi lideri političkih stranaka će biti prisutni na čelu s predsednicima vlade i države, Manuelom Valsom i Fransoaom Olande. Na skup nije jedino pozvana ekstremno desničarski Nacionalni front.

Na skup će doći predstavnici jevrejske i muslimanske zajednice u Francuskoj.

Očekuju se skupovi i u drugim velikim gradovima u zemlji, kao i širom sveta - u Berlinu, Londonu, Madridu, Briselu, Njujorku, Vašingtonu, Otavi, Johanesburgu i Bejrutu.

U Parizu će danas biti održan sastanak ministara unutrašnjih poslova evropskih zemalja i SAD na kojem će biti razmotreni načini borbe protiv islamskog ekstremizma.

Više od 5.500 policajaca i vojnika biće angažovano u Parizu i okolini, od kojih njih 2.200 samo za obezbeđenje marša.
 

BETA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: