Netanijahu proglasio pobedu

Svetske vesti - Utorak 17.03.2015 - 21:50

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je na Tviteru proglasio "veliku pobedu" na izborima.

Foto: Tanjug/AP, arhiva Foto: Tanjug/AP, arhiva

Onlajn proglašenje pobede usledilo je nakon što su izlazne ankete pokazale da je njegov konzervativni Likud osvojio isti ili sličan broj mesta kao i glavni rival, Cionistička unija levog centra.

- Uprkos svim očekivanjima velika pobeda za Likud, velika pobeda za nacionalni kamp predvođen Likudom, velika pobeda za narod Izraela - napisao je Netanijahu na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Ni vladajuća izraelska partija Likud, ni njen glavni rival koalicija Cionistička unija nisu ostvarile jasnu prednost na današnjim prevremenim izborima, sudeći po izlaznim anketama.

Dva izraelska televizijska kanala, Kanal 10 i Kanal 1 daju i jednoj i drugoj partiji po 27 mesta u parlamentu - Knesetu sa ukupno 120 poslanika. Kanal 2 daje prednost Netanijahauu sa 28 mesta, dok Hercog ima jedno manje 27. To znači da će formiranje vladajuće koalicije biti veliki izazov. I jednoj i drugoj partiji biće neophodna podrška drugih da bi formirale koaliciju.

Više od 65 posto Izraelaca sa pravom glasa odazvalo se na današnje izbore koji su trajali do 22 sata po lokalnom vremenu (21 po sreednjeevropskom).

Konačni rezultati se ne očekuju do sutra ujutru, javljaju svetske agencije.

Netanijahu bi mogao četvrti put da se nađe na mestu premijera i tada bi takođe mogao da postane izraelski lider sa najdužim mandatom.

Zajednička lista koju su pred izbore formirale četiri arapsko izraleske partije osvojila je 13 mesta, kako su predviđala ispitivanja javnog mnjenja i postala treća po snazi u parlamentu. Ne očekuje se da ona zauzme bilo koju funkciju u vladi navodi Bi-Bi-Si.

Odlučujuću ulogu u formiranju desne ili leve koalicije mogla bi da odigra nova partija centra Kulanu, sa 10 mandata, sudeći po anketama.

TANJUG

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: