Procureo plan za zaustavljanje izbegličkog talasa?

Svetske vesti - Nedelja 04.10.2015 - 22:17

Evropska Komisija je razradila akcioni plan s Turskom kako bi se zaustavio priliv izbeglica u Evropu, pišu nemačke novine, pozivajući se na izvore u EK i nemačkoj vladi.

U Turskoj kampovi za dva miliona ljudi; Foto: Dan Kitwood/Getty Images U Turskoj kampovi za dva miliona ljudi; Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Mediji navode da će prema tom planu Turska morati bolje da štiti svoju granicu sa Grčkom, što znači da će turske i grčke službe koje kontrolišu granicu na moru morati zajedno da patroliraju istočnim delom Egejskog mora.

Tu akciju će nadgledati Fronteks, koji će izbeglice vraćati nazad u Tursku, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

U Turskoj će biti izgrađeno šest novih izbegličkih kampova koji će imati kapacitet prihvata dva miliona ljudi.

Evropska unija će delimično finansirati te projekte

Članica EU, po tom planu, će se obavezati na prihvat dela izbeglica kako bi se do pola miliona ljudi moglo premestiti u Evropu, a da pritom ne moraju da plaćaju krijumčarima ili polaze na opasna putovanja Sredozemljem, pišu novine.

Navedeno je i da je taj plan dogovoren prošle nedelje i da se predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker oko toga savetovao s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom.

Turski predsednik Tajip Erdogan sastaće se u ponedeljak s Junkerom, a portparol EK rekao je da je će taj sastanak biti posvećen načinima "jačanja saradnje kako bi se zajednički pozabavili izbegličkom krizom".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: